Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 3. 2018 9:46

Evropští lídři jednali o vztazích s Ruskem a clech na dovoz hliníku a oceli do USA

Příchod předsedy vlády Andreje Babiše na jednání Evropské rady, 22. března 2018.
Příchod předsedy vlády Andreje Babiše na jednání Evropské rady, 22. března 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš jednal ve čtvrtek 22. března v Bruselu s dalšími lídry EU o konkurenceschopnosti a bezpečnosti Evropy, odstraňování překážek na vnitřním trhu, zdanění v digitální sféře a spolupráci se zeměmi západního Balkánu. První den Evropské rady se nesl také v duchu útoků v Salisbury a debaty o clech na dovoz hliníku a oceli do USA.

V debatě o budoucnosti EU se evropští státníci věnovali zdanění v digitální sféře. Pro Česko je zásadní nalézt společné evropské řešení, které zároveň musí postupovat v souladu s vývojem na mezinárodní scéně a s OECD.

Evropská rada se dlouze zabývala také útokem v Salisbury a vztahy s Ruskem. Všichni jsme odsoudili nedávný útok v Salisbury a jednomyslně jsme podpořili britskou premiérku Mayovou. Použití jakýchkoliv chemických zbraní je nepřípustné a Evropská unie nezískala od Ruska žádné věrohodné vysvětlení tohoto tragického incidentu. Britská premiérka má mou plnou podporu, uvedl po jednání český premiér s tím, že další postup České republiky bude koordinovat v pondělí s ministrem zahraničních věcí Martinem Stropnickým.

Lídři EU řešili také přípravu summitu se západním Balkánem. O spolupráci se zeměmi tohoto regionu, jehož stabilita je pro EU a její bezpečnost nepostradatelná, budou prezidenti a premiéři členských států detailně mluvit 17. května v bulharské Sofii.

Před jednáním Evropské rady se český premiér zúčastnil tradiční koordinace zemí Visegrádské skupiny. Předseda vlády Andrej Babiš se také setkal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Tématem schůzky byla spolupráce Evropské unie a NATO a evropské obranné iniciativy.

Dnes bude jednání Evropské rady pokračovat debatou o obchodních opatřeních ze strany USA v souvislosti s dovozem hliníku a oceli, následně proběhne zasedání ve formátu EU27. Tématem bude brexit a další pokyny pro jednání o budoucích vztazích s Velkou Británií, které budou sloužit jako mandát pro hlavního vyjednavače Michela Barniera.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie