Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 7. 2011 12:18

Experti politických stran přes léto projednají návrh nového občanského zákoníku

Nad návrhem nového občanského zákoníku se budou setkávat odborníci nominovaní parlamentními politickými stranami.

Na schůzkách, které zaštiťuje sněmovní ústavněprávní výbor ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti, projednají společně se zástupci rekodifikační komise jednotlivé části kodexu a prodiskutují případné pozměňovací návrhy.

Experti politických stran přes léto projednají návrh nového občanského zákoníkuÚčelem expertních jednání je představit zástupcům a odborníkům parlamentních politických stran z Poslanecké sněmovny i Senátu filozofii nového občanského zákoníku, vysvětlit jim případné nejasnosti a následně nalézt shodu ohledně případných požadavků politických stran na úpravy v textu kodexu.

První schůzka expertů nad novým občanským zákoníkem se uskuteční dnes. Jejím tématem je mimo jiné navrhovaná úprava osob, podnikatelů, právních skutečností či zastoupení. V červenci proběhnou ještě další dvě jednání, při nichž zástupci politických stran proberou úpravu právnických osob, tj. korporací, fundací a ústavu, a dále pak část kodexu, která se věnuje věcným právům.

Na čtyřech srpnových schůzkách se budou experti postupně věnovat rodinnému a dědickému právu, nájmu bytu, licenci a obecné části závazkového práva. Expertní projednávání návrhu nového občanského zákoníku se uzavřou třemi schůzkami v září, jejichž tématem budou závazky z deliktů a jiných právních důvodů a ostatní jednotlivé smluvní typy.

Návrh zákoníku vedle toho standardně projedná také ústavněprávní výbor Poslanecké sněmovny, a to nejprve na výjezdním zasedání ve dnech 22. – 25. srpna a poté na své schůzi 5. – 7. října. Následovat bude projednání navrhovaného kodexu ve druhém a třetím čtení na schůzi sněmovny začínající od 10. října.

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie