Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 11. 2008 15:08

Fondy EU: Příprava Integrovaných plánů rozvoje měst Chomutova, Mostu a Litvínova

1. náměstek ministra pro místní rozvoj Milan Půček dnes navštívil severní Čechy. Zajímal se zde především o to, jak představitelé měst a obcí připravují Integrované plány rozvoje měst (IPRM) v evropských programech IOP nebo ROP, s jejichž realizací se počítá v příštím roce. Zpráva nabízí odkaz na stránku pro žadatele o dotace.


Během své návštěvy jednal s primátory a starosty Chomutova, Jirkova, Mostu a Litvínova. Navštívil rozsáhlé chomutovské panelové sídliště, které téměř souvisle propojuje Chomutov s Jirkovem, dále mostecký Chanov a litvínovské sídliště Janov.
Euro - ilustrační obrázekNáměstek Půček se na vlastní oči přesvědčil, že současná situace na některých sídlištích vyžaduje nutnost plošného řešení problému. Na nedávné konferenci ministr Jiří Čunek jasně uvedl: „Zatím neexistuje dobrá koncepce, existují pouze dobré koncepce řešení dílčích problémů. To se ale musí změnit. Romskou problematiku je potřeba řešit na celém území republiky jednotně a jednotný program musí být pro města motivační.“

Částečnou nadějí na řešení této problematiky mohou být právě Integrované plány rozvoje měst v Integrovaném operačním programu, které umožní získat dotace EU na zlepšení prostředí v problémových sídlištích. Žadatelé budou moci z evropských peněz čerpat na renovaci bytových domů, popř. přestavbu nebytových objektů na sociální bydlení a na úpravy veřejných prostranství. V případě romských lokalit budou v rámci pilotních projektů čerpány finance na aktivity z oblasti sociální a komunitní péče, lidských zdrojů a zaměstnanosti, protože pouhou opravou domů se problémy nevyřeší.
Formulář žádosti a příručka pro předkladatele jsou k dispozici na internetové adrese: http://www.mmr.cz/programy-pro-mistni-samospravu

Informace zájemcům poskytne Samostatné oddělení komunikace Ministerstva pro místní rozvoj ČR
Staroměstské náměstí 6
110 15 Praha 1
tel.: +420 224 861 454
fax: +420 224 861 350
e-mail: tiskove@mmr.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie