Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 12. 2014 10:20

Hlavní splněné priority vlády ČR v roce 2014: Měníme zemi k lepšímu

Vládní koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL se podařilo za rok 2014 splnit řadu ze svých závazků a důležitých priorit, ke kterým se zavázala v programovém prohlášení. Pozitivní změny pro ČR, které vláda v roce 2014 schválila a prosadila v Parlamentu, se dotýkají všech resortních oblastí a řada z nich bude platit již od 1. ledna 2015.

Nahrává se přehrávač videa ...

Hlavní schválené priority vlády Bohuslava Sobotky:

  • Schválení státního rozpočtu na rok 2015: Rozpočet odráží priority koaliční vlády a zároveň jeho deficit nepřekročí tři procenta HDP. Celkové příjmy státního rozpočtu jsou plánovány na 1 118,5 miliard korun, výdaje pak 1 218,5 miliard. Oproti předchozímu roku schodek klesne o 12 miliard korun na 100 miliard.
  • Návrh rozpočtu počítá s 3,5% meziročním růstem objemu prostředků na platy ve státních složkách a příspěvkových organizacích.
  • Novela zákona o důchodovém pojištění napravila nezákonný stav, kdy se zastavila valorizace důchodů.
  • Druhou sníženou sazbu DPH zavedla novela zákona o dani z přidané hodnoty. Desetiprocentní sazba bude od nového roku platit na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu.
  • Na porodné bude mít nově nárok větší okruh rodin s dětmi. Vláda prosadila také znovuzavedení porodného na druhé dítě, a to ve výši 10 tisíc korun.
  • Od 1. 1. 2015 se zvyšuje minimální měsíční mzda z 8 500 korun na 9 200 korun. V návaznosti na to se valorizují i nejnižší úrovně zaručené mzdy například pro zaměstnance, kteří nemají mzdy sjednané v kolektivních smlouvách.
  • Počet zaměstnanců Úřadů práce stoupne od ledna o 600. Ministerstvo práce a sociálních věcí se tak snaží o postupnou stabilizaci Úřadů práce, a to především po personální stránce.
  • V nemocnici a lékárnách se ruší zdravotnické poplatky. Zůstanou pouze na pohotovostech. Výpadek příjmů pro poskytovatele bude vláda kompenzovat navýšením platby za státní pojištěnce.
  • Vláda schválila zachování tzv. zelené nafty na stejné úrovni, jako v roce 2013. Nadále tedy bude zachována možnost využít vratky části spotřební daně.
  • Schválením zákona o investičních pobídkách chce vláda podpořit podnikání a přitáhnout nové investice do České republiky. V roce 2014 se to podařilo například rozšířením výroby ve Škodě Auto, dohodě o výstavbě skladu Amazon v Dobrovízi nebo investováním společnosti Nexen v zóně Žatec – Triangle.
  • Obce a města budou moci čerpat peníze z evropského fondu na rozšíření kapacity školek a škol, kde bude alokováno 12 miliard korun. Peníze půjdou také na vybavení školních a předškolních zařízení.
  • Vláda schválila novelu, která sníží platby za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu a zavádí výjimky plateb z odvodů pro dopravní či průmyslové stavby v průmyslových zónách. Stát tak vychází vstříc investorům a podporuje nové investice.
  • Vláda novelizovala zákon o pomoci v hmotné nouzi tak, aby se především ukončilo podnikání s chudobou. Doplatek na bydlení se bude vztahovat na obytnou plochu a ne na jednotlivce. Zákon přináší také definici bydlení.
  • Byl schválen Akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR, který byl připraven ve spolupráci se sociálními partnery. Plán koordinuje plnění jednotlivých úkolů, ke kterým se vláda zavázala.
  • Veřejný ochránce práv bude mít nově více pravomocí. Bude se moci obracet na Ústavní soud ve věci zrušení zákonů či jejich částí a možnosti podávat veřejnou žalobu proti diskriminaci.

V příštím roce chce vláda pokračovat v naplňování svých programových priorit. Hlavními legislativními úkoly v novém roce jsou především elektronická registrace tržeb, zavedení zákona o prokazování původu majetku nebo zrušení 2. důchodového pilíře.

Kromě těchto bodů se připravuje například návrh na věcný záměr zákona o dostupném bydlení, o Státní pokladně nebo návrh zákona o veřejných zakázkách.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie