Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 11. 2012 13:08

Indie je otevřená spolupráci s českými firmami

Předseda vlády ČR Petr Nečas přijal ve čtvrtek 1. listopadu státní ministryni zahraničních věcí Indické republiky paní Preneet Kaurovou.

Premiér Petr Nečas přijal ministryni zahraničí Indie Preneet Kaurovou

Premiér Petr Nečas a státní ministryně Preneet Kaurová během jednání hovořili především o možnostech prohloubení existující obchodní výměny. Indie hodlá v příštích letech posílit investice do rozvoje své infrastruktury, což otevírá příležitost pro zapojení českých firem.

Projevem oboustranného zájmu o spolupráci jsou i kontakty prostřednictvím veletrhů. Indie byla partnerskou zemí letošního brněnského Mezinárodního strojírenského veletrhu a ČR bude hlavním hostem na největším indickém strojírenském veletrhu v Bombaji v roce 2013.

Dalšími tématy rozhovoru byl rozvoj akademických výměn, kulturní vztahy a spolupráce v oblasti obranného průmyslu.

Export do Indie je pro ČR prioritou

Indie je jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů České republiky v Asii. Důležitou roli hraje rovněž v globálním pohledu, patří dokonce mezi dvanáct prioritních zemí českého exportu.

Česko-indické obchodní vztahy mají tradici již z období předválečného Československa, kdy mezi hlavní vývozní artikly patřily nejen obráběcí stroje, ale známá byla v Indii i česká značka Baťa díky své výstavbě obuvnických závodů v regionu.

Během posledních padesáti let české firmy dodaly do Indie zhruba sto investičních celků, které v mnoha případech vedly ke vzniku nových indických průmyslových odvětví, například výroby traktorů, parních turbín, průmyslových kotlů, motocyklů či závodů strojírenské metalurgie. Tradičně české firmy do Indie dodávaly také dieselgenerátory, obráběcí, textilní či tiskařské stroje, ale také například potravinářskou technologii.

Česká republika je v Indii spojována i s tradiční značkou Škoda. V minulosti to byly především výrobky z oblasti těžkého strojírenství, v poslední době jsou nejznámějším českým výrobkem na indickém trhu automobily této značky. Prudký nárůst vývozu v návaznosti na zahájení prodeje automobilů Škoda Octavia  montovaných v závodě v indickém Aurangabádu znamenal před deseti lety zásadní zvrat ve vývoji zahraničního obchodu mezi oběma zeměmi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie