Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 5. 2015 12:00

Již v sobotu začne Evropský týden udržitelného rozvoje

Ve dnech 30. května až 5. června se Česká republika poprvé zapojí do Evropského týdne udržitelného rozvoje.
Ve dnech 30. května až 5. června se Česká republika poprvé zapojí do Evropského týdne udržitelného rozvoje.

Jde o celoevropskou iniciativu podporovanou Evropskou sítí udržitelného rozvoje, která má za cíl zviditelňovat projekty a aktivity propagující udržitelný rozvoj a jeho principy. Nad akcí převzal záštitu premiér Bohuslav Sobotka.

Co je Evropský týden udržitelného rozvoje

Celoevropský týden udržitelného rozvoje byl představen ministry životního prostředí Francie, Německa a Rakouska na zasedání Rady pro životní prostředí 28. října 2014. Cílem bylo sjednotit starší projekty v těchto zemích a inspirovat podobnou iniciativu i v dalších částech Evropy. V roce 2015 se účastní 21 zemí, v kterých je registrováno již více než 3300 akcí. Díky více než osmi desítkám akcí registrovaným v ČR jsme nejúspěšnější nově pořádající zemí. Více se můžete dozvědět na webu www.tydenudrzitelnosti.cz.

Příklady akcí zapojených do Evropského týdne udržitelného rozvoje

Zapojení města Žďáru do projektu Adaptace sídel na změnu klimatu

Město Žďár připravilo na svém hlavním náměstí informační kampaň a dotazníkové šetření v rámci projektu „Adaptace sídel na změnu klimatu“. Jejím cílem je informovat obyvatele o dopadech změny klimatu na jejich město a zjistit aktuální stav povědomí obyvatel o změnách, kterým město v souvislosti s klimatickou změnou bude čelit.
Více informací na http://www.tydenudrzitelnosti.cz/informacni-akce-o-zapojeni-zdaru-do-projektu-adaptace-sidel-na-zmenu-klimatu/

Udržitelnost a společenská odpovědnost firem v praxi

Akci pořádá Národní síť Global Compact Česká republika u příležitosti Světového dne životního prostředí. UN Global Compact je síť firem a organizací, které se rozhodly jednat v souladu s principy společenské odpovědnosti v oblasti lidských práv, pracovních podmínek, životního prostředí a korupce. Součástí semináře bude i komentovaná prohlídka sídla společnosti IKEA, kde zažijete udržitelnost v každodenní praxi.
Více informací na http://www.tydenudrzitelnosti.cz/tag/spolecenska-odpovednost-firem/

Vize vzdělávání: Brána debatě otevřená

V souvislosti s připravovanými Cíli udržitelného rozvoje na půdě OSN připravili zástupci nevládních neziskových organizací, vysokých škol a dalších institucí vizi vzdělávání pro společnou budoucnost. Cílem setkání je rozvinout partnerskou debatu o podobě
vzdělávání pro společnou budoucnost mezi širokým spektrem společenských aktérů: zástupci soukromého sektoru, akademické obce, státní správy a nevládních neziskových organizací.
Více informací na http://www.tydenudrzitelnosti.cz/vize-vzdelavani-brana-debate-otevrena/

Švédský expert prof. Lars-Erik Liljelund v Praze

Rada vlády pro udržitelný rozvoj ve spolupráci s Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy a Velvyslanectvím Švédského království v Praze v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje pořádá debatu 1. června 2015 od 18.30 v Modré posluchárně Univerzity Karlovy (Celetná 562/20, Praha 1).
Hlavním hostem bude profesor Lars-Erik Liljelund, který zastával řadu významných pozic ve státní správě a v environmentálních think-tancích ve Švédsku i v zahraničí.
Dalšími hosty budou Vladimír Špidla, šéfporadce předsedy vlády ČR a Jan Frouz, ředitel Centra pro otázky životního prostředí. Moderovat diskusi bude Anna Kárníková, tajemnice Rady vlády pro udržitelný rozvoj.
V případě zájmu o interview s profesorem Liljelundem či další informace nás prosím kontaktujte na emailu machat.zbynek@vlada.cz. Rádi vám domluvíme termín pro rozhovor s prof. Liljelundem v průběhu pondělního večera 1.6. anebo v průběhu úterý 2. 6. Více informací na http://www.tydenudrzitelnosti.cz/prednaska-svedsko-a-udrzitelny-rozvoj-od-vize-k-realite/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie