Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 7. 2010 10:05

Jmenování vlády premiéra Petra Nečase

Dnes, 13. července 2010, jmenoval prezident Václav Klaus, na návrh v pořadí jedenáctého předsedy vlády České republiky Petra Nečase, jednotlivé ministry nové vlády. Petr Nečas vystřídal dosavadního premiéra Jana Fischera, jenž se svým úřednickým kabinetem vedl vládu více než rok.

Odstupující premiér Jan Fischer popřál nové vládě úspěch. „Je to i sobecké přání občana této země," uvedl včera Jan Fischer.

Pověření k sestavení nového kabinetu získal Petr Nečas od prezidenta republiky na základě výsledku parlamentních voleb, které se konaly letos v květnu. Ve vládní koalici usednou kromě občanských demokratů také zástupci TOP 09 a Věcí veřejných. Souhlas s koaliční dohodou vyjádřily zástupci všech tří stran podpisem padesátistránkové smlouvy 12. července, v Hrzánském paláci na pražských Hradčanech. Kromě lídrů koaličních stran dokument stvrdili podpisem i vyjednavači, kteří na sestavování vlády spolupracovali. Lídři stran si jako cíl vytkli vládu rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci.

"Čeká nás velký kus práce a jsem přesvědčen, že já a moji kolegové jsme si vědomi odpovědnosti, kterou neseme před občany," uvedl po podpisu Petr Nečas. Podle Karla Schwarzenberga bude uskutečňování „vlády rozpočtové odpovědnosti" strmou cestou plnou osočování a protestů. "Věřím, že při těchto těžkostech budeme držet pohromadě a že nikdo nevyužije situaci, aby zaútočil na druhého," řekl nový vicepremiér Karel Schwarzenberg po podpisu smlouvy. Nyní má nová vláda třicet dní, aby předstoupila před poslance a požádala je o vyslovení důvěry.

Nejvyšší vedení tří koaličních stran ODS, TOP09 a VV vedla vyjednávání o sestavení kabinetu a programových cílích vlády již od konce května. V období, které trvalo sedm týdnů, stanovili sedm programových kapitol, jejichž obsahem se nově jmenovaní ministři zavazují v následujícím volebním období řídit.

Hlavním cílem vlády Petra Nečase je zastavení zadlužování země a maximální omezení prostoru pro korupci. Sedm programových kapitol se věnuje také otázkám školství, zdravotnictví či justice a bezpečnosti.

V sestavě kabinetu premiéra Petra Nečase usedne do křesla prvního místopředsedy a zároveň ministra zahraničních věcí šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Jako ministr zahraničních věcí působil již v Topolánkově kabinetu. Druhým vicepremiérem a ministrem vnitra se stane Radek John za Věci veřejné. Radek John je původní profesí scénárista a publicista.

Post ministra financí bude zastávat Miroslav Kalousek (TOP 09), který na tomto místě vystřídá Eduarda Janotu. Do čela rezortu neusedne Kalousek poprvé. Stejnou funkci rovněž vykonával již za Topolánkovy vlády.

Rezort obrany převezme Alexandr Vondra (ODS), který měl ve vládě Mirka Topolánka na starosti evropské záležitosti.

Řízením ministerstva průmyslu a obchodu bude pověřen ekonomický expert z řad občanských demokratů Martin Kocourek.

Ministrem dopravy se stane Vít Bárta. Zástupce Věcí veřejných je absolventem Policejní akademie a dosud působil jako generální ředitel bezpečnostní agentury.

Danu Juráskovou na ministerstvu zdravotnictví vystřídá Leoš Heger, původní profesí lékař se specializací na rentgenologii a dlouholetý ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Je členem TOP 09.

Dalším zástupcem občanských demokratů, který usedne v Nečasově vládě jako ministr životního prostředí, bude právník Pavel Drobil.

Václav Riedlbauch uvede do funkce nového ministra kultury Jiřího Bessera z TOP 09. Jiří Besser, původní profesí stomatolog, dosud, po několik volebních období, zastával funkci starosty Berouna.

Řízením ministerstva práce a sociálních věcí bude pověřen místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek a na post ministra školství jmenuje prezident psychologa Josefa Dobeše z Věcí veřejných.

Dalším ministrem, který stejnou funkci zastával již v minulosti, bude Jiří Pospíšil, pověřený řízením justice. V září roku 2009 byl pověřen vedením Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, kde byl v listopadu téhož roku zvolen děkanem. Nyní mu přibude i funkce předsedy Legislativní rady vlády, ve které Pospíšil nahradí Pavla Zářeckého.

Ministrem pro místní rozvoj bude Kamil Jankovský, jehož původním oborem je stavebnictví. Je členem VV. Rezort zemědělství povede dosavadní první náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS).

Předseda vlády Petr Nečas se narodil v roce 1964 a pochází z Uherského Hradiště. Po absolvování studia fyziky pracoval jako výzkumný a vědecký pracovník v Tesle Rožnov. V roce 1992 by poprvé zvolen poslancem. Působil mimo jiné jako předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost či jako první náměstek ministra obrany. V obou vládách Mirka Topolánka byl ministrem práce a sociálních věcí a současně místopředsedou vlády. Petr Nečas je ženatý. S manželkou Radkou mají čtyři děti - Ondřeje, Tomáše, Terezu a Marii

Podle koaličních dohod usedne do ministerského křesla šest občanských demokratů, pět zástupců TOP 09 a za Věci veřejné bude mít vláda čtyři ministry.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie