Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 10. 2015 2:05

Kabinet Bohuslava Sobotky začal projednávat zákon o zadávání veřejných zakázek

Tisková konference po jednání vlády 1. října 2015.
Tisková konference po jednání vlády 1. října 2015.
Vláda na jednání ve středu 30. září 2015 pokračovala v plnění dalšího ze svých závazků. Začala projednávat návrh zákona o zadávání veřejných zakázek, který zpřehlední a ulehčí jejich zadávání. Díky tomu dojde k rozhýbání investic a podpoří se růst ekonomiky a zaměstnanosti. Dále se věnovala také zákonu o ochraně státních hranic či novele zákona o evidenci odborových organizací.

Změny v zadávání veřejných zakázek

Nový zákon o zadávání veřejných zakázek má za cíl především zpřehlednit a ulehčit jejich zadávání, a to při zachování co největší transparentnosti. Lepší podmínky podpoří mimo jiné zakázky ve stavebnictví. Zákon dopracuje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a vláda se k němu vrátí na své příští schůzi.

Nová pravidla umožní zadavateli vyloučit dodavatele, který se dříve neosvědčil, stanovit si hodnotu mimořádné nízké ceny či kontrolovat nejvýhodnější nabídku. Nebude muset také vyloučit nejvýhodnější nabídku pouze kvůli formalitám. Upraví se také podmínky pro svolání hodnotící komise, změny smluv a bude možné využít zjednodušený režim pro zakázky na sociální služby.

K návrhu zákona se na jednání tripartity na konci července vyjádřili také sociální partneři. Schválením zákona vláda naplní další ze závazků Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti.

Dobrovolnictví se dočká větší podpory

Dalším projednaným bodem byl věcný záměr zákona o dobrovolnictví, který předložilo Ministerstvo vnitra. Vláda jím chce docenit a maximalizovat celospolečenský přínos dobrovolnictví a nastavit podmínky, které zahrnou více dobrovolných aktivit než nyní.

Dále chce také dobrovolnictví více podporovat. Mezi navrhovaná opatření patří například stanovení způsobu vyčíslení hodnoty dobrovolnické činnosti nebo poskytování jednotného osvědčení o vykonaných veřejně prospěšných aktivitách.

Cesta předsedy vlády na summity v New Yorku

Premiér Bohuslav Sobotka informoval členy vlády o své návštěvě Spojených států amerických, kde se zúčastnil dvou mezinárodních summitů věnovaných boji proti Islámskému státu a mírovým operacím OSN. Uctil zde také památku obětí teroristického útoku z 11. září 2011 a setkal se zde s viceprezidentem USA Joe Bidenem, který ocenil pomoc, kterou Česká republika poskytuje v boji proti Islámskému státu.

Dalším bodem, který vláda dnes schválila, je návrh zákona o ochraně státních hranic, který reaguje na novelizaci Schengenského hraničního kodexu a upravuje ochranu hranic v souvislosti s lety překračujícími hranice schengenského prostoru.

Kompletní výsledky jednání najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie