Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 6. 2016 7:56

Komentář k situaci před konáním referenda ve Velké Británii

Velkou Británii a její občany dnes čeká historické hlasování o budoucnosti země. Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii je důležitým momentem evropské historie. Je to vůbec poprvé, kdy obyvatelé členské země hlasují o tom, zda zůstat v Evropské unii, nebo z EU odejít.

Česká vláda je přesvědčena, že Evropská unie bude silnější s Velkou Británií jako jejím členem. Velká Británie byla po desetiletí důležitou a neodmyslitelnou součástí EU a já věřím, že tomu tak zůstane i po dnešním hlasování. Evropská integrace je důležitou odpovědí na globalizaci, která umožňuje evropským zemím i nadále hrát klíčovou roli při ovlivňování vývoje ve světě, který se dynamicky mění. Vliv Velké Británie, včetně vlivu na podstatná ekonomická a politická rozhodnutí, by se mimo EU výrazně snížil. Tváří v tvář moderním hrozbám, včetně hrozeb terorismu, bezpečnostní nestability, nekontrolované migrace či klimatických změn by bylo velkou chybou demokratického Západu, pokud by se začal místo dosavadní spolupráce štěpit na základě návratu ke starému nacionalismu. Nemluvě o tom, že právě rozsáhlá integrace, zahrnující dnes většinu Evropy, je tou nejlepší pojistkou dlouhodobého mírového soužití mezi národy na našem kontinentě a jako hospodářský a sociální model také velmi pozitivním příkladem pro jiné části naší planety.

Pozitivní výsledek referenda by měla podpořit rovněž dohoda o reformě EU z únorové Evropské rady. Česká republika společně s dalšími členskými státy učinila celou řadu ústupků, často bolestivých, s jediným cílem – pomoci občanům Velké Británie odstranit jejich obavy z budoucího fungování EU. Členské státy tím daly jasně najevo, že problémy jednoho členského státu neberou na lehkou váhu, že jim naslouchají a snaží se je v rámci evropského společenství řádně řešit. Věřím, že tento přístup a jeho výsledek v podobě únorové dohody pomůže přesvědčit občany Velké Británie o tom, že členství v EU pro ně není rizikem, ale tou lepší a bezpečnější variantou budoucnosti.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie