Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 6. 2016 12:06

Komentář předsedy vlády B. Sobotky: Posilujeme kontrolu zpravodajských služeb, zavádíme dvoustupňovou kontrolu

Vláda na dnešním jednání schválila novelu, která posiluje kontrolu nad zpravodajskými službami České republiky, tedy Bezpečnostní informační službou, Úřadem pro zahraniční styky a informace a Vojenským zpravodajstvím.

Kontrola zpravodajských služeb má být nově sjednocena tím, že bude zřízen zvláštní kontrolní orgán Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace. Nově vznikne také takzvaný dvoustupňový systém kontroly zpravodajských služeb. Vedle zvláštních kontrolních orgánů (takzvaného prvního stupně) Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (již vytvořených pro Bezpečnostní informační službu a pro Vojenské zpravodajství a nově navrhovaného pro Úřad pro zahraniční styky a informace) bude zřízen i od vlády a Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky odvozený expertní kontrolní orgán (takzvaného druhého stupně), tedy orgán nezávislé kontroly. Ten bude složený z důvěryhodných, bezpečnostně prověřených a veřejností respektovaných osob, jehož kontrole budou podléhat všechny tři výše uvedené existující zpravodajské služby České republiky.

Rozhodnutí o posílení kontroly nad zpravodajskými službami považuji za velmi důležité, naplňujeme tím rovněž závazky z Programového prohlášení vlády i koaliční smlouvy. Naším cílem je eliminovat rizika zneužití či účelového ovlivňování činnosti zpravodajských služeb, stejně jako zamezit jakýmkoli možným pokusům o politické tlaky vůči těmto službám.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie