Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 3. 2014 19:25

Komentář předsedy vlády Bohuslava Sobotky k 15. výročí vstupu České republiky do NATO

Vstup České republiky do NATO v roce 1999 představoval první reálný krok našeho návratu do demokratické Evropy a transatlantického společenství, což patřilo mezi klíčové cíle zdůrazňované před 25 lety, v době sametové revoluce.

Členství České republiky v NATO a o pět let později také vstup do Evropské unie přinesly naší zemi bezprecedentní záruky bezpečnosti, jaké naše země nikdy neměla a které jsou velmi důležité i nyní v kontextu aktuálních událostí na Ukrajině.

Fakt bezpečnostní a ekonomické integrace docenili ale také investoři, protože naše země po vstupu do NATO a EU zaznamenala rekordní příliv přímých zahraničních investic a silný hospodářský růst. Proces vstupu do NATO ale rozhodně nebyl jednoduchou záležitostí. Museli jsme v krátkém časovém horizontu splnit celou řadu podmínek vázaných na členství, připravit na něj nejen armádu, ale i celý systém vrcholového řízení státu, upravit i vytvořit zcela novou brannou právní úpravu. A samozřejmě připravit i vojáky a diplomaty na službu ve strukturách NATO. To představovalo i výrazný impuls pro modernizaci naší armády tak, aby byla schopna přispívat nejen k obraně České republiky, ale i jejích spojenců.

Výrazem naší odpovědnosti při zajišťování naší bezpečnosti a bezpečnosti spojenců byla i aktivní účast v řadě vojenských misí Severoatlantické aliance. Patří mezi ně především mise ISAF v Afghánistánu či KFOR v Kosovu. Naši vojáci zde prokázali svoji odvahu a profesionalitu, která byla a je vysoce oceňována i našimi spojenci.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie