Aktuálně

20. 3. 2014 17:38

Komentář premiéra B. Sobotky před zahájením Evropské rady

Krátké vyjádření předsedy vlády Sobotky před jednáním Evropské rady 20. března 2014.
Krátké vyjádření předsedy vlády Sobotky před jednáním Evropské rady 20. března 2014.

Evropská rada se dnes bude v kontextu situace na Ukrajině zabývat otázkou energetické bezpečnosti v Evropě a snižováním závislosti na Rusku. Je to jedno z témat, které budu chtít na dnešním jednání otevřít. Měli bychom rovněž debatovat o konkurenceschopnosti evropského průmyslu a energeticko-klimatickém rámci. Jsem přesvědčen, že téma posílené energetické bezpečnosti spojuje dlouhodobé ekonomické cíle EU.

Krize, které souvisely s dodávkami plynu přes ukrajinské území, zažila Evropa již v minulosti. Z těchto situací jsme se příliš nepoučili, naše závislost na Rusku se v této oblasti nijak nesnížila. Právě propojování energetických sítí z hlediska diverzifikace zdrojů v oblasti ropy a plynu je dalším tématem, které chci z pozice České republiky rovněž otevřít.

Česká republika podpořila na mimořádném summitu EU rozfázování sankcí vůči Rusku. Nyní je na pořadu dne debata o druhé fázi sankcí, která zahrnuje individuální opatření v oblasti víz a zmražení majetku vůči konkrétním osobám. Nedomnívám se, že by Evropská rada dnes z hlediska svého rozhodování překročila rámec druhé fáze sankcí. Česká republika není zemí, která by volala po plošných hospodářských sankcích.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie