Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 6. 2014 17:49

Komentář premiéra Bohuslava Sobotky k prohlášení prezidenta Obamy

Prezident Barack Obama chce zvýšit přítomnost amerických vojáků v Evropě, co na to říkáte kvůli hrozbám, je podle Vás něco takového nutné?

Některé země se obrací na NATO a požadují, aby tam byla zvýšená vojenská přítomnost. Vím, že se jedná o Polsko, vím, že se jedná o některé baltské státy, ČR nic takového nepotřebuje. My když jsme si vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci, tak v tuto chvíli taková potřeba v ČR není, a ČR tedy nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě. Ono to samozřejmě nebude jednoduché ani z ekonomického hlediska. Vím, že diskuze bude pravděpodobně ještě složitá a bude pravděpodobně nějakou dobu pokračovat. ČR není mezi zeměmi, které by takovéto opatření požadovaly. Vím, že jednání probíhá mezi NATO, Polskem a některými baltskými státy.

A dokázal byste si tu přítomnost amerických vojáků na našem území představit?

ČR nic takového nepotřebuje. Myslím, že takováto přítomnost má logiku jen v návaznosti na bezpečnostní situaci. Bezpečnostní situace ČR nevyžaduje, aby u nás byly nějaké jiné vojenské jednotky než vojenské jednotky Armády ČR. Není to na pořadu dne a podle mého názoru to řadu let na pořadu dne být nemusí, ale nevíme, jaká bude bezpečnostní situace za deset patnáct let. Příští vlády ji budou muset samozřejmě vyhodnocovat a komunikovat to s našimi spojenci a přáteli. Domnívám se, že teď po zvolení nového ukrajinského prezidenta je spíš příležitost k tomu, aby se posílila diplomacie, aby se posílila politika. Myslím, že by bylo dobré, kdyby se pan Porošenko setkal s panem Putinem při příležitosti jejich návštěvy Francie. Je teď potřeba podpořit uvolnění a politický dialog tak, aby na východní Ukrajině přestali umírat lidé.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie