Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 6. 2014 11:49

Komentář premiéra Sobotky k telefonátu s Jean-Claude Junckerem

Ještě před oficiálním zahájením klíčového jednání Evropské rady jsem dnes telefonicky hovořil s favoritem volby předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Potvrdil jsem mu podporu České republiky pro jeho nominaci do čela Komise. Česká republika upřednostňuje rychlé rozhodnutí do konce tohoto týdne. Nechceme ztrácet čas dlouhými personálními spory a raději bychom se věnovali programu nové Komise.

Tématem našeho dnešního rozhovoru proto byly rovněž české priority pro příští Evropskou komisi. Jean-Claude Junckerovi jsem zopakoval, že z pohledu České republiky jsou stěžejními cíli ekonomický růst, tvorba kvalitních pracovních míst, zvýšení konkurenceschopnosti evropského průmyslu a rozumná energetická politika, která podporuje zaměstnanost a průmysl a umožňuje jednotlivým členským zemím rozhodovat o svém energetickém mixu, včetně využití jádra. Zmínil jsem rovněž náš požadavek na snížení byrokracie při čerpání evropských fondů.
Dohodli jsme se, že naše konzultace, týkající se programu a možného personálního složení Evropské komise, budou pokračovat v příštích týdnech.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie