Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 10. 2015 13:12

Kondolence předsedy vlády Bohuslava Sobotky k úmrtí Árpáda Göncze

Kondolenční dopis předsedy vlády Bohuslava Sobotky předsedovi vlády Maďarska Viktoru Orbánovi k úmrtí Árpáda Göncze.

Vaše Excelence,
vážený pane předsedo vlády,

s hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o úmrtí jednoho z nejvíce inspirativních a nejvýznamnějších maďarských politiků a intelektuálů 20. století, pana Árpáda Göncze.

Během svého dlouhého a bohatého života byl pan Göncz osobně spjat s hlavními událostmi a milníky moderní historie Maďarska a Evropy. Jako odhodlaný bojovník za svobodu a demokratický intelektuál se Árpád Göncz po boku s Václavem Havlem a dalšími disidentskými vůdci významně zasloužil o pád komunismu ve střední a východní Evropě a stal se otcem zakladatelem myšlenky visegrádské spolupráce. Svým zvolením do funkce prvního demokratického prezidenta Maďarska v roce 1990 a znovuzvolením o pět let později se pan Göncz stal pravým symbolem nového začátku Maďarska po desetiletích totality a vlády strachu.

Úmrtí Árpáda Göncze vnímám jako ztrátu velkého Evropana. Doufám, že jeho odkaz, který nás učí o obrovské síle humanismu a hodnotě svobody, bude inspirovat mnoho budoucích generací.

Vážený pane předsedo vlády, dovolte mi, abych Vám při této smutné příležitosti vyjádřil upřímnou soustrast. Tlumočte prosím mou účast také rodině pana Göncze.

S  pozdravem

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie