Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 3. 2020 11:55

Kvůli šíření koronaviru budou až na výjimky zakázány návštěvy v nemocnicích a ústavech sociální péče

Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu, na které zástupci vlády vyhlásili nová preventivní opatření proti koronaviru, 9. března 2020.
Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu, na které zástupci vlády vyhlásili nová preventivní opatření proti koronaviru, 9. března 2020.
Bezpečnostní rada státu se v pondělí 9. března 2020 na mimořádném jednání opět zabývala situací okolo šíření nákazy COVID-19. Projednala další preventivní opatření připravovaná Ministerstvem zdravotnictví, která se tentokrát týkají lůžkových oddělení nemocnic a ústavů sociální péče. Premiér Andrej Babiš znovu vyzval české občany, aby zvážili cestování do rizikových oblastí se zvýšeným výskytem koronaviru SARS-CoV-2.

Ministerstvo zdravotnictví na základě jednání Bezpečnostní rady státu vyhlásí s platností od úterý 10. března mimořádné opatření pro všechny poskytovatele zdravotních služeb lůžkové péče, kde zakáže návštěvy pacientů s výjimkou nezletilých pacientů, pacientů s omezenou svéprávností, rodiček a u pacientů v terminálním stadiu nevyléčitelné nemoci či umístěných v hospicech. Stejné opatření bude platit i v zařízeních sociální péče s pobytovými službami.

„Chtěl bych především poděkovat všem našim občanům, že chápou opatření, která Bezpečnostní rada státu, ale hlavně Ministerstvo zdravotnictví přijalo. Postupujeme podle zákona o ochraně veřejného zdraví a zdraví našich spoluobčanů je samozřejmě priorita. A děkuji hlavně hygienikům, protože oni skutečně mají teď velice intenzivní práci, všem zdravotníkům, kteří se podílejí na odběru vzorků a dělají vyšetření. Bylo jich doposud 928 a stále máme, pokud to tak mohu říci, jen 32 pozitivních případů a většina z nich je v domácí karanténě,“ uvedl po jednání premiér Andrej Babiš.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha cílí zákaz návštěv na skupiny obyvatelstva, kde může dojít k riziku nákazy a k ohrožení jejich životů. „To jsou zejména senioři, polymorbidní pacienti, lidé, kteří zkrátka jsou v ohrožených skupinách, a pokud by byli infikováni, tak by to pro ně mohlo mít fatální následky. Ty potřebujeme primárně ochránit,“ vysvětlil ministr Vojtěch. Ministerstvo zdravotnictví také připravuje doporučení pro poskytovatele terénních sociálních služeb, aby se jejich zaměstnanci při návštěvách klientů v domácím prostředí vybavili přinejmenším ochrannými rouškami.

Bezpečnostní rada státu po dohodě s Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem zahraničních věcí s ohledem na rychlé šíření koronaviru zejména v Evropě doporučila zvážit cestování do oblastí s nejvyšším výskytem koronaviru. „Za tímto účelem doporučujeme sledovat údaje o oblastech s nejvyšším výskytem, pravidelně zveřejňované na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví. Například do Íránu doporučujeme necestovat vůbec,“ upozornil předseda vlády. Vláda také na odpoledním jednání rovněž zřejmě zakáže služební zahraniční cesty státních úředníků. „Výjimky bude udělovat pouze příslušný ministr,“ doplnil Andrej Babiš.

Bezpečnostní rada státu projednávala také otázku zajištění lůžkové péče pro pacienty, kteří by vzhledem ke svému zdravotnímu stavu potřebovali intenzivní péči, případně lůžka vybavená plicní ventilací. Ministerstvo zdravotnictví situaci zmapovalo, v současné chvíli má Česká republika dostatek ventilátorů, zhruba 20 na 100 000 obyvatel. Přesto z preventivních důvodů ministerstvo po dohodě nakoupí dalších 150 plicních ventilátorů. Stát také v tomto týdnu rozešle do českého zdravotnictví dalších 190 000 respirátorů.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň dostane od cestovních kanceláří seznam osob, které pobývají v zasažených lokalitách, aby krajské hygienické stanice měly přehled o rizikových osobách a nechaly je po návratu preventivně vyšetřit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie