Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 12. 2015 14:40

Lídři členských států se shodli na ochraně vnější hranice EU

Family foto, 17. prosince 2015. Zdroj European Council.
Family foto, 17. prosince 2015. Zdroj European Council.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se včera a dnes zúčastnil letošního posledního jednání Evropské rady v Bruselu. Hlavy států a předsedové vlád zemí EU se na Evropské radě věnovali migrační krizi, reformním návrhům Velké Británie, energetické bezpečnosti a boji proti terorismu.

Klíčovým tématem debaty o migrační krizi byla ochrana vnější hranice, která je pro českou vládu dlouhodobou prioritou. Lídři EU se shodli, že musí dojít k urychlení již odsouhlasených kroků, jako je zřizování funkčních hotspotů, včetně jejich dostatečné kapacity a možnosti detence. Pokračovat musí také spolupráce se třetími zeměmi včetně pomoci zemím západního Balkánu, kam už nyní směřuje významná česká pomoc.

Tématem jednání byl také projekt tzv. evropské pohraniční a pobřežní stráže, jehož vznik prosazoval předseda vlády Bohuslav Sobotka již na minulých Evropských radách. Český premiér proto včera v Bruselu jednoznačně podpořil návrh Evropské komise. „Vítám, že proti návrhu na zřízení evropské pohraniční a pobřežní stráže se nevyslovil žádný z mých kolegů. Je třeba, aby byl návrh co nejrychleji rozpracován a jeho realizace měla skutečný vliv na omezení migračních toků. Dali jsme si závazek, že o schválení evropské pohraniční stráže musíme rozhodnout do poloviny příštího roku,“ uvedl premiér Sobotka.

Během čtvrteční pracovní večeře se evropští partneři věnovali reformním návrhům Velké Británie, které premiérům V4 představil ještě před začátkem Evropské rady ministerský předseda David Cameron. Prioritou pro lídry EU je udržet Velkou Británii v EU. Konkrétní požadavky budou předmětem únorové Evropské rady, za problematický však již nyní někteří představitelé členských států označili návrh Londýna na omezení sociálních výhod. Země Visegrádské skupiny opakovaně uvedly, že nepodpoří jakékoliv návrhy, které by omezovaly volný pohyb a směřovaly k diskriminaci ostatních obyvatel EU.

Páteční jednání lídrů EU patřilo tématu energetické unie, jejíž vytvoření je pro země Visegrádské skupiny klíčové. Evropští partneři souhlasili s potřebou zvyšování energetické bezpečnosti a podporou nových diverzifikačních projektů. Předseda vlády Bohuslav Sobotka na jednání lídrů EU upozornil, že všechny budoucí projekty musí být plně v souladu nejen s cíli energetické unie, ale i legislativou EU a pravidly vnitřního trhu. „Vyzval jsem evropské kolegy, abychom v tomto světle pohlíželi i na kontroverzní projekt Nord Stream II," řekl předseda vlády. Česká vláda bude nadále prosazovat solidaritu i se zeměmi v okolí EU, jejichž energetická bezpečnost by mohla být riskantními projekty ohrožena.

Hlavy států a předsedové vlád zemí EU se na posledním letošním summitu věnovali také boji proti terorismu a dohodli se na zlepšení spolupráce tajných služeb a výměny informací mezi členskými státy. Zároveň dojde k posílení boje proti financování terorismu a urychlenému dokončení směrnice o jmenné evidenci cestujících v letecké dopravě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie