Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 5. 2013 9:24

Lotyšsko představuje příležitost pro české firmy

Předseda vlády Petr Nečas dnes pokračoval v návštěvě pobaltských zemí. V Rize se setkal s lotyšským premiérem Valdisem Dombrovskisem.

Ceremonie položení květin u Památníku svobody

Oba státníci spolu hovořili o ekonomické a bezpečnostní spolupráci obou zemí. Premiér Petr Nečas po setkání se svým lotyšským partnerem zmínil intenzitu vzájemných sekání, které se odehrávají nejen na půdě obou zemí, ale pravidelně také během zasedání Evropské rady.

Podle premiéra Petra Nečase nabízejí dynamicky se rozvíjející vzájemné vztahy nové příležitosti pro české společnosti. „Řada tradičních českých firem je zde dobře zapsaná, například dodávky tramvají a trolejbusů Škoda pro Rigu,“ řekl. Připomněl ekonomické výsledky, kterých Lotyšská republika v posledních letech dosahuje: „Lotyšsko vnímám jako velice atraktivního partnera pro hospodářskou spolupráci a velice obdivuji výsledky, kterých místní ekonomika v posledních letech dosahuje – v roce 2012 byla nejrychleji rostoucí ekonomikou mezi státy EU (5,6 % HDP),“ dodal český premiér.

V této souvislosti premiér Nečas dále upozornil na potenciál ekonomické spolupráce, o kterém svědčí rovněž početná obchodní mise zástupců českých firem, kteří premiéra Nečase na cestě doprovází a uspořádání česko-lotyšského podnikatelského fóra, kterého se oba premiéři rovněž zúčastnili. „Jsem velice rád, že bilaterální kvalitní politické vztahy našly výraz i v rostoucím vzájemném obchodu. Jsem rád, že během mé návštěvy Rigy jsem doprovázen delegací českých podnikatelů", uvedl.

České firmy mají zájem o rozvoj podnikání a dodávky zboží a služeb do Lotyšska. „České firmy nabízejí také produkty a služby v oblasti environmentálních technologií, hospodaření s odpady, čištění odpadních vod, apod.“ uvedl premiér Nečas a zmínil také nové možnosti spolupráce obou zemí na třetích trzích, např. v ruské federaci, a zájem účasti na rozvoji železnice v rámci projektu. Rail Baltica. “České firmy jsou připraveny nabídnout své produkty v oblasti výstavby železničních tratí, jejich modernizace a automatizace, ale také dopravních prostředků,“ dodal premiér Nečas.

Východní partnerství a bezpečnostní spolupráce

Důležitým aspektem vzájemných vztahů obou zemí je obranná spolupráce. „ČR a Lotyšsko jsou velmi blízkými partnery s mnoha společnými a podobnými postoji na půdě EU, ale i NATO. Naše spojenectví je potvrzeno i tím, že ČR již dvakrát vyslala své stíhací letouny na ochranu vzdušného prostoru pobaltských zemí a že jsme připraveni tuto misi zopakovat v roce 2015. To přispívá k posílení vazeb a svědčí o mimořádné důvěře mezi spojenci,“ řekl Petr Nečas.

S Lotyšskem rozvíjí ČR vztahy také v rámci kontaktů mezi Visegrádskou skupinou a pobaltskými republikami. Podle premiéra Nečase to představuje platformu pro diskusi o zahraničně politických, bezpečnostních a energetických otázkách: „Tuto spolupráci považuji za velmi přínosnou a ČR má zájem na jejím posilování,“ zdůraznil Petr Nečas.

Premiéři obou zemí neopomněli důležitá témata evropské spolupráce, když se dotkli otázek vnitřního trhu, eurozóny a energetiky. „Máme také velmi podobné postoje vůči prioritám uvnitř EU. ČR a Lotyšsko patří mezi země, které velmi silně podporují rozvoj konkurenceschopnosti EU. Obě naše země jsou silnými zastánci dokončení vnitřního trhu, včetně jednotného trhu služeb, energií, a digitálního trhu. S panem předsedou vlády máme na řadu otázek současného vývoje v EU velmi podobný pohled,“ dodal český předseda vlády, který současně podpořil snahy Lotyšska o začlenění mezi státy OECD. „Chci potvrdit jednoznačnou podporu České republiky pro vstup Lotyšska do OECD. Z našeho pohledu není žádný důvod, aby Lotyšsko nebylo členem OECD,“ řekl Nečas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Lotyšsko představuje příležitost pro české firmy

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie