Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 1. 2009 8:04

M. Topolánek: Bezpečnost v Afghánistánu znamená i bezpečí pro Českou republiku

"Děkuji vašim vojákům, kteří mají velmi obtížnou práci," uvedl mimo jiné afghánský ministr zahraničí R. D. Spanta.

České vojenské i civilní jednotky v Afghánistánu, aktivní podpora na rekonstrukci země a budoucnost Afghánistánu byly hlavními tématy setkání premiéra Mirka Topolánka s afghánským ministrem zahraničí Ranginem Dadfarem Spantou.

„Děkuji vašim vojákům, kteří mají velmi obtížnou práci na jednom z nejtěžších míst v Afghánistánu. Velmi si vážíme toho, že s námi spolupracujete. Afghánistán zažívá za posledních sedm let hodně úspěchů ve vzdělání i ve zdravotnictví, a to je také vaše zásluha a zásluha mezinárodních společenství,“ řekl na úvod setkání ministr R. D. Spanta. Podle něj je v jeho zemi stále ještě mnoho problémů jako je kriminalita, obchodování s drogami a terorismus.

Český premiér ministra zahraničí ujistil, že je v zájmu České republiky, aby pomoc v Afghánistánu i nadále pokračovala. „Mezinárodní společenství bude muset věnovat ještě daleko více sil nejenom finančních, mírových, civilních, bude to stát velké úsilí. Přeji Afghánistánu mnoho úspěchů při obnově země,“ řekl premiér Mirek Topolánek, který území, na kterých působí čeští vojáci i civilní mise navštívil již třikrát. Premiér také dodal, že bezpečí země je také důležité pro Českou republiku: „V Afghánistánu nejde pouze o Afghánistán, jedná se i o naší budoucí bezpečnost a proto také musíme pomáhat,“ dodal předseda vlády.

Česká republika se aktivně podílí na rekonstrukci země. Armáda ČR působí v ISAF, EUPOL i v protiteroristické OEF. Česká republika poskytuje bilaterální rozvojovou pomoc a od března 2008 působí v provincii Logar český Provinční rekonstrukční tým.

Afghánistán v současné době prochází poměrně kritickým období svého vývoje. Implementace sociálně-ekonomických reforem je nedostatečná, dochází ke zhoršování bezpečnostní situace a v této souvislosti také roste kritika na adresu mezinárodního společenství kvůli vzrůstajícímu počtu civilních obětí. V tomto složitém prostředí mají proběhnout prezidentské volby, jejichž termín prozatím nebyl stanoven (předpokládá se září 2009) a které se stanou hlavní politickou událostí v Afghánistánu. Tyto volby ovlivní další vývoj v zemi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie