Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 6. 2009 9:01

Mezinárodní konference o holocaustu uzavírá české předsednictví

V Praze a Terezíně se ve dnech 26. - 30. června 2009 uskuteční Konference k osudu majetku obětí holocaustu, která by měla podpořit vzdělávání o této temné kapitole evropských dějin či sociální programy pro oběti nacismu.

Očekává se účast zástupců 49 zemí, českých i zahraničních nevládních organizací, odborné veřejnosti a médií.

Slavnostního zahájení konference v pátek 26. června v pražském Paláci Žofín se zúčastní nositel Nobelovy ceny míru Elie Wiesel, bývalá předsedkyně Evropského parlamentu Simone Veilová a ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Hostem konference bude také bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová.

V pondělí 29. června bude na konferenci podepsáno společné prohlášení českého předsednictví a Evropské komise. Cílem je podpořit činnost členských států ve vzdělávání o holocaustu, sociální péči o přeživší holocaustu a péči o památná místa.

V úterý 30. června pak bude v Terezíně za účasti předsedy vlády Jana Fischera vyhlášena Terezínská deklarace. Na základě těchto dokumentů by měl v Terezíně vzniknout Institut odkazu šoa.

„Přestože se tato konference odehrává až na úplný závěr českého předsednictví je jednou z jeho nejvýznamnějších akcí. Holocaust není ani šedesát čtyři let po konci té nejhorší války v dějinách jen tématem pro dějepis. Jsem rád, že právě v době nárůstu antisemitismu se Evropská unie k tomuto tématu staví čelem,“ uvedl ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Podle senátora Alexandra Vondry, který byl jedním z iniciátorů konání konference a bude moderátorem pondělního plenárního zasedání, „byl holocaust, šoa, nejen největší masovou vraždou, ale i největší organizovanou masovou loupeží. Tato konference by měla vyústit v trvalý zájem mezinárodní veřejnosti o problematiku, včetně výuky, snahy o napravení majetkových křivd či o zajištění sociálních a zdravotních potřeb těch, kteří šoa přežili.“

Plenární zasedání konference, na němž vystoupí vedoucí vládních delegací, proběhne v pondělí 29. června v Kongresovém centru Praha. Českou delegaci povede vicepremiér a ministr zahraničních věcí Jan Kohout, Evropskou komisi bude zastupovat komisař pro vzdělávání, kulturu, výchovu a mládež Ján Figeľ, v čele americké delegace bude bývalý náměstek ministra zahraničí Stuart Eizenstat.

Součástí programu bude i slavnostní koncert v původní terezínské Jízdárně pod taktovkou dirigenta Oregonského filharmonického orchestru Murry Sidlina, který připomene válečné nastudování Verdiho Requiemu v terezínském ghettu.

Součástí doprovodného programu bude i světová premiéra kabalistického dramatu George Whytea na hudbu Noama Sheriffa „Golem 13“ či filmový festival „Odkaz šoa“, který se uskuteční pod záštitou Bena Kingsleyho ve dnech 27. a 28. června v kině Světozor. Festivalu se osobně zúčastní českoamerická dokumentaristka a spisovatelka Zuzana Justmanová. Její dokumentární debut z roku 1989 „Terezin Diary“ je inspirován deníky, které si psala během dvouletého pobytu v Terezíně v letech 1943-1945.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie