Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 2. 2011 16:27

Ministerstvo bude sledovat stahování výpovědí lékařů

Ve středu by pak vláda měla znovu projednat úpravu tarifních tabulek pro lékaře.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel podepsali společné memorandum. Na znamení smíru si podali ruce, krize ve zdravotnictví tak končí. 3800 protestujících lékařů by tak mělo stáhnout své výpovědi a z nemocnic k 1. březnu neodcházet.

Podle memoranda stoupnou doktorům od března platy o 5000 až 8000 korun a do dvou let se dočkají 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi. Budou se také podílet na přípravě zdravotnických reforem.

"Obě strany mohou tvrdit, že ustoupily, vrátíme se do smíru," řekl po podpisu ministr Heger. Věří, že ukončení akce lékaři přijmou a že "se nebudou odehrávat žádná personální dramata". Nyní podle něj všechny čeká práce na zdravotních reformách.

Ministerstvo zdravotnictví bude od pondělka sledovat stav stahování výpovědí v nemocnicích, jež řídí, a od hejtmanů dostane tyto údaje i za jejich nemocnice. "Do středy, kdy vláda bude schvalovat tarifní tabulky, už bude jasné, zda návrat lékařů opravdu je v podstatných číslech, a já jsem přesvědčen, že tomu tak bude," dodal ministr.

Premiér Petr Nečas by pak měl ve středu na zasedání vlády otevřít přerušený bod Změna nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. „Vláda je připravena příští týden podpořit postup pana ministra Hegera a jím dojednané záležitosti, včetně úpravy příslušných tarifů a tabulek, pokud Lékařský odborový klub ukončí protest a vyzve lékaře ke stažení výpovědí,“ řekl premiér Petr Nečas po středečním jednání vlády.

Tarify by měly stoupnout lékařům v nemocnicích, ústavech a záchranných službách. Stejného navýšení se mají dočkat i lékaři v nemocnicích, které jsou akciovými společnostmi, soukromých nemocnicích či Léčebnách pro dlouhodobě nemocné, kde tarify nejsou - zdravotní pojišťovny pošlou pro každého lékaře peníze i jim.

S přispěním ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie