Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 6. 2012 19:52

Míra chudoby je v ČR nejnižší v Evropě

Poslední známá statistická data dokazují, že má Česko nejnižší míru chudoby v Evropě. U důchodců je čtvrtá nejnižší.

Důchodová reforma - ilustrační obrázekPředseda vlády Petr Nečas během odpovědí na dnešní interpelace v Poslanecké sněmovně ukázal, že míra chudoby se v Česku pohybuje na jedné z nejnižších úrovní v rámci Evropy. Důchody podle něj i po změně valorizačního výpočtu klesat nebudou, a to na rozdíl od jiných států v Evropě.

Míru ohrožení chudobou vypočítává Eurostat na základě poměru osob ve společnosti, kterým hrozí pád do chudoby. Patří mezi ně lidé, kteří pobírají méně než 60 procent mediánového čistého příjmu po zohlednění sociálních dávek. Mediánový příjem znamená, že polovina lidí má vyšší příjem a polovina nižší.

ČR je hluboko pod průměrem Evropské unie

Málo se ale ví, že Česká republika byla v tomto ukazateli v roce 2010 nejlepší v Evropě,“ prohlásil dnes ve sněmovně premiér Petr Nečas. „Potažmo to znamená i jednu z nejlepších hodnot na světě, to znamená, měli jsme nejnižší míru ohrožení chudobou v celé Evropské unii,“ upozornil.

V roce 2010 dosahovalo této úrovně devět procent obyvatel České republiky, tedy výrazně méně než například v sousedním Německu, kde byla chudoba na úrovni 15,6 procent. Dokonce ve Švédsku, které je založeno na silném sociálním systému, činila tato hodnota o čtyři procenta více než v případě Česka a celkový průměr zemí Evropské unie byl na úrovni dokonce 16,4 procent.

Čeští důchodci jsou jedni z nejméně ohrožených chudobou

Čeští důchodci jsou na tom podle Eurostatu ještě lépe oproti průměru v zemi. Míra ohrožení chudobou zde dosahuje podle posledních zveřejněných údajů z roku 2010 jen 6,6 procenta. Dokonce byla tato hodnota čtvrtá nejnižší v rámci EU.

U osob nad 65 let je český výsledek ještě lepší, třetí nejlepší v Evropě, a to po Lucembursku a Nizozemsku,“ připomněl poslancům předseda vlády. „Není pravda, že jsou u nás důchodci vystaveni vyššímu riziku chudoby a sociálního vyloučení než v jiných státech Evropské unie,“ uvedl na pravou míru premiér.

Premiér: Patříme mezi ty šťastnější země

Podobně je tomu i v případě dočasného zpomalení valorizace penzí, které vláda schválila v rámci úsporných opatření. „Je třeba si uvědomit, že stále patříme mezi ty šťastnější země, které nemusely důchody zmrazit,“ řekl předseda vlády v odpovědi na doplňující otázku poslankyně Lenky Kohoutové.

Premiér Petr Nečas rovněž připomněl, že v řadě zemí Evropy došlo v poslední době dokonce ke snižování důchodů. Nejde podle něj pouze o státy jižní Evropy, kde k poklesu důchodů došlo až v desítkách procent, ale například i o sociálně silné Švédsko, které za poslední necelé dva roky snížilo penze o 7,3 procenta. „České penze oproti tomu dále rostou,“ dodal.

Je třeba zdůraznit, že zpomalení valorizace penzí byl nepříjemný, ale nutný krok. Počítáme také, že je dočasný a že nebude zaveden natrvalo. Ale prioritou je zodpovědné hospodaření se státními financemi,“ uvedl předseda vlády v Poslanecké sněmovně.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie