Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

17. 2. 2011 13:23

NERV: Česká republika se musí přizpůsobit světové konkurenci

Odborníci z Národní ekonomické rady vlády (NERV) spolu s experty a zástupci resortů vypracovali zprávu o konkurenceschopnosti České republiky.

Zpráva NERV se zaměřuje na silné a slabé stránky České ekonomiky a přináší návrhy, jak zlepšit postavení české ekonomiky v globální konkurenci. „Tento materiál je důležitý nejen pro odbornou a širokou veřejnost, ale zejména pro vládu, která z něj bude čerpat při sestavování své Strategie konkurenceschopnosti,“ ocenil výsledky NERV premiér Petr Nečas.

Premiér upozornil na zostřující se světovou konkurenci, ve které je Evropa pouze jedním z hráčů. „Například Čína již dnes vyváží nejvíce vyspělých technologií na světě. To už není o čínských hračkách, ale třeba o superrychlých vlacích. A stejně tak rychle nás pak může předběhnout,“ upozornil premiér.

NERV: Česká republika se musí přizpůsobit světové konkurenci

Svou více než 300stránkovou zprávu bude NERV zveřejňovat postupně v průběhu šesti týdnů. „Každé pondělí představíme jednu část zprávy odborné veřejnosti i médiím. Tématy budou instituce, vzdělanost, trh zboží, služeb a práce, finanční trhy, technologická připravenost a podnikání a inovace,“ uvedl koordinátor pracovní skupiny NERV zabývající se konkurenceschopností Michal Mejstřík.

Problém české ekonomiky jsou podle Mejstříka zejména základy konkurenceschopnosti. „Vedle institucí musíme mít kvalitní vzdělávací systém, dobré silnice a efektivní trh práce. Jinak se nepohneme z místa,“ zdůraznil. Na výstupy NERV poté naváže Strategie konkurenceschopnosti ČR, kterou představí do konce pololetí Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Přístup ke konkurenceschopnosti nemůže být pouze resortní, protože stojí na samotných základech naší ekonomiky. Vzhledem k tomu, že průmysl je základem naší dlouhodobé prosperity, tak se toho ujalo MPO,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Podle ministra Kocourka bude naše budoucí konkurenceschopnost založena na inovačních schopnostech. „Kvalifikace a technologická způsobilost už budou podmínkou nutnou, nikoliv postačující,“ doplnil.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy