Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 5. 2012 13:52

Novela ulehčí Nejvyššímu soudu

Vláda dnes schválila novelu občanského soudního řádu, která mimo jiné omezí dovolání k Nejvyššímu soudu. Zároveň posiluje elektronizaci justice v občanském soudním řízení či zrychluje vydávání elektronického platebního rozkazu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Cílem právní úpravy občanského soudního řádu, kterou dnes kabinetu předložil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, je zefektivnění občanského soudního řízení a odstranění zásadních problémů v současném řízení před civilními soudy. Schválený návrh tak obsahuje změny, jež reagují na potřebu reformy justice.

Nejvyšší soud se má více zaměřit na sjednocování judikatury

Nejvyšší soud se má zaměřit více na sjednocování judikatury, „aby se z institutu dovolání už dále nedělala třetí instance soudního řízení a institut dovolání dále fungoval jako prostředek sjednocování judikatury,“ vysvětlila na tiskové konferenci místopředsedkyně vlády Karolína Peake. Úprava má proto za úkol ulevit Nejvyššímu soudu od přetížení kvůli neustálému vyřizování nadměrného počtu dovolání v občanskoprávních a obchodních věcech.

Materiál omezí přípustnost dovolání pouze na záležitosti, které mají zásadní právní význam. „Jde o omezení podání dovolání pouze na věci, které mají zásadní právní význam,“ vysvětlila vicepremiérka. Měla by se také zkrátit nyní dvouměsíční lhůta pro podání dovolání na polovinu. Nejvyšší soud by na základě navrhované změny v občanském soudním řádu mohl také svým rozhodnutím změnit rozhodnutí odvolacího soudu, popřípadě soudu prvního stupně.

Novela posílí elektronizaci justice

Novela obsahuje také změny vedoucí ke zefektivnění řízení o vydání elektronického platebního rozkazu, proti kterému bude možné podat odpor prostřednictvím formuláře na webu ministerstva, posílení práv nedobrovolně hospitalizovaných osob či posílení procesních práv nezletilých dětí a státních příslušníků třetích zemí v občanském soudním řízení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie