Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 4. 2015 16:17

Nový koncept vzdělávání: více míst v mateřských školkách a přísnější kritéria pro výuku

Tisková konference po jednání vlády 15. dubna 2015.
Tisková konference po jednání vlády 15. dubna 2015.
Vláda Bohuslava Sobotky projednala ve středu 15. dubna 2015 dlouhodobý záměr vzdělávání, státní kulturní politiku na léta 2015 až 2020 a schválila koncept přípravy Systému elektronického mýta po roce 2016. Kromě toho kabinet odsouhlasil cestu prezidenta republiky Miloše Zemana na oslavy konce 2. světové války do Moskvy.

Mýto po roce 2016

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Členové vlády ve středu odsouhlasili návrh časového a věcného harmonogramu příprav elektronického mýta, který předložil ministr dopravy Dan Ťok. Zadávací zařízení bude technologicky neutrální a soutěžit tak bude moci co nejvíce konkurentů. Konkrétní parametry zadávací dokumentace představí ministr Ťok na jednání vlády do konce července.

Nový dodavatel bude systém provozovat dalších deset let. Předpokládaný termín podpisu smlouvy s novým dodavatelem je září 2016.

Koncepce vzdělávání

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda dnes schválila dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy pro období 2015–2020. Koncepce reaguje na aktuální problémy vzdělávání i potřebu zajistit dostatek míst v mateřských a základních školách. Mimo jiné má zpřísnit kritéria vzdělávání a zaručit tak kvalitní výuku. V neposlední řadě reaguje i na požadavky trhu.

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy plánuje na rok 2017 úpravu rámcových vzdělávacích programů a spuštěna bude také reforma financování regionálních škol. Počítá také s podporou využívání moderních technických pomůcek ve školách, včetně tabletů, nebo podporou vzdělávání učitelů. 

Výhled kultury do roku 2020

Kabinet Bohuslav Sobotky se už dříve zavázal aktivně rozvíjet oblast kultury. Jedním z podstatných kroků v tomto směru je dnes schválený návrh Státní kulturní politiky na léta 2015–2020. Materiál počítá především s podporou kulturní identity, rozvojem kreativity nebo uchovávání kulturního dědictví. Důležité je také propojení kulturních památek s cestovním ruchem.

Od začátku května dojde také k personálnímu posílení Úřadu práce ČR o 300 zaměstnanců v úseku nepojistných sociálních dávek. Kromě toho členové vlády odsouhlasili pracovní návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Ruské federaci u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války a jeho účast na pietě v Gdaňsku.

Vláda také schválila plán akcí k 70. výročí osvobození a ukončení 2. světové války.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie