Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 5. 2012 15:58

Nový registr vozidel omezí korupční jednání

Vláda schválila novelu zákona o podmínkách provozu vozidel. Jde o první rozsáhlou novelu zákona o provozu vozidel po pozemních komunikacích.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

V materiálu jsou zapracována zejména řešení problémů vzešlých z dosavadní praxe. Zásadní změny se pak týkají zejména registrace silničních vozidel, schvalování technické způsobilosti vozidel a kontroly technického stavu vozidel v provozu. „Jedná se o významný signál, který povede k razantním změnám v provozu vozidel,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr dopravy Pavel Dobeš.

Jednou ze součástí schválené novely je vytvoření právního podkladu pro nový registr vozidel. Dosavadní úprava vychází z koncepce dílčích registrů vozidel, tedy systému neumožňujícího efektivně využít možností elektronických databází a propojení na ostatní systémy státní správy.

Návrh předložený ministrem dopravy Pavlem Dobešem tak počítá do budoucna s novým registrem vozidel, který bude představovat jednotný systém propojený se základními registry, policejní evidencí ale i příslušnými zahraničními evidencemi. Dojde také ke zjednodušení správních postupů při zaznamenávání údajů o vozidle či změn v údajích. Právě propojení do různých registrů usnadní potírání trestné činnosti, zejména při pátrání po odcizených vozidlech.

Lidé si budou moci vybrat registrační značku

Novinkou v oblasti registrace vozidel je zavedení tzv. registrační značky na přání. Lidé si tak budou moci zvolit vlastní kombinaci alfanumerických znaků, a to za zvýšený správní poplatek. Ministerstvo dopravy chce touto úpravou především vyhovět požadavkům veřejnosti.

Důvodem je ale i snaha zamezit klientelismu a korupci. „Máme zájem na omezení možného prostoru pro korupční jednání při nakládání s registračními značkami, které jsou nyní přidělovány nahodile,“ uvedl ministr Dobeš. „Jsem přesvědčen, že je to věc, která snižuje prostor pro korupci. Protože dnes jsou přidělovány tyto značky buďto z protekce nebo za úplatu. To je zcela zjevné,“ prohlásil také premiér Petr Nečas.

Zpřísnit se mají také technické kontroly STK a emisí SME. Provozovatelům, technikům a mechanikům STK a SME mají být zavedeny nové povinnosti včetně sankcí za jejich porušení. „Jde nám o to, abychom zvýšili bezpečnost na silnicích a aby nedocházelo k obcházení,“ doplnil ministr dopravy.

Jedno z významných opatření se týká například tzv. přetáčení tachometrů. Novela počítá se zavedením kontroly stavu tachometru jako povinné součásti technických prohlídek silničních vozidel. Za pozměňování jeho stavu by hrozila pokuta do výše až pěti milionů korun v případě právnické osoby, fyzickým osobám by bylo možné uložit pokutu do 50 tisíc korun.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie