Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 9. 2012 12:35

Peake: V redukci agend navrhujeme cílené úspory

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake dnes představila návrhy úsporných opatření týkající se zjednodušování státní správy.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Navrhujeme redukci zbytnělého aparátu, nikoli omezení služeb občanům,“ ujistila vicepremiérka Karolína Peake na páteční tiskové konferenci, kde představila některé plánované kroky k redukci agend státní správy.

Podle místopředsedkyně vlády nejsou cílem tupé plošné škrty. „Navrhujeme cílené úspory. Je to ořezávání tuku ze státní správy,“ zdůraznila na tiskové konferenci. „Úspory jsou navrženy za všechna ministerstva dle zjištěných nedostatků, čili nikoli plošně, ale konkrétně,“ upřesnila Karolína Peake.

Vicepremiérka: Prostor pro úspory je velký

Šli jsme skutečně postupně od jedné organizace ke druhé a navrhujeme úspory ve výši 16 miliard,“ sdělila Peake. Půjde zejména o odstranění duplicit v rámci jednotlivých úřadů, mezi úřady a podřízenými organizacemi, ale i mezi úřady navzájem. Plánuje se také odstranění činností (lázně, rekreační zařízení), které s výkonem státní správy přímo nesouvisí, omezí počty některých zaměstnanců, a to právě v souvislosti s odstraňováním neefektivních agend.

Pokud nemáme na investice do infrastruktury, pokud musíme zvyšovat DPH, musíme také redukovat státní správu a to tam, kde není potřeba, ne tam, kde slouží občanům,“ prohlásila Karolína Peake.

Zjednodušení agend je jednou z cest k udržení deficitu

Úkol připravit úsporná opatření v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě uložila místopředsedkyni vlády Karolíně Peake začátkem června vláda. Zadání je součástí konsolidační strategie, ke které se vláda Petra Nečase zavázala.

Právě zjednodušení agend administrativy nebo zrušení duplicit ve státní správě je jednou z cest, kterou se vláda rozhodla udržet schodek státního rozpočtu v letech 2013 až 2015 pod třemi procenty hrubého domácího produktu a postupně jej snižovat.

Efektivnější státní správa ušetří miliardy korun

Ústřední správní úřady již zaslaly kabinetu vicepremiérky veškeré nutné podklady, ale i vlastní návrhy úspor. Ty činí ale pouze 1,657 miliard korun. Sama vicepremiérka Karolína Peake ale navrhuje opatření, která uspoří 16,2 miliardy korun.

Vypracované návrhy budou ještě tématem jak koaličních jednání, tak i jednání na vládní úrovni či porady ekonomických ministrů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie