Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 6. 2015 13:46

Platby za státní pojištěnce se zvýší

Vláda schválila navýšení plateb za státní pojištěnce o 3 %, což činí 1,8 miliardy korun.

„Zvýšení plateb za státní pojištence o 3%, tedy o 1,8 miliardy korun, považuji za mimořádně důležité rozhodnutí. Dlouhodobým problémem českého zdravotnictví jsou nízké platy. Valorizace je nezbytná, abychom mohli i z těchto peněz zajistit růst mezd pro zdravotní personál, zabránili riziku hromadného odchodu lékařů a sester do zahraničí, kde jsou mzdy pro tyto profese daleko vyšší, a udrželi pro naše občany kvalitní a dostupnou zdravotní péči. Společně se zvýšením mezd pro státní zaměstnance o 3% od nového roku a valorizaci penzí v podobě mimořádného jednorázového příspěvku ve výši 600 korun jde o další důležitý cíl, který se sociální demokracii podařilo v koalici v rámci diskuse o státním rozpočtu na rok 2016 prosadit,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„Jsem velice rád, že vláda koná ve smyslu programového prohlášení, ačkoli na základě dohody předsedů koaličních stran schválila navýšení jen o polovinu z požadované částky navýšení vyměřovacího základu u osob, za které je plátcem pojistného na veřejné zdravotní pojištění stát. Valorizace plateb je nezbytná, aby bylo možné zajistit růst mezd zdravotnického personálu. Navýšení platů pro všechny nemocnice bez ohledu na jejich formu bude garantováno úhradovou vyhláškou. Je tak jisté, že každá koruna se dostane zdravotnickým pracovníkům do jejich mezd. Dlouhodobým problémem českého zdravotnictví je totiž právě nekonkurenceschopnost mezd lékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu ve srovnání se zahraničím. Rozdíly v ohodnocení způsobují významný odliv pracovní síly. Dnešní rozhodnutí kabinetu tak podpoří snahu ministerstva zdravotnictví o postupnou nápravu tohoto stavu,“ reagoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.  
 
Platba za státní pojištěnce se tedy zvýší o necelé dvě miliardy korun.
 
„Valorizaci plateb za státní pojištěnce formou nařízení vlády považuji za přechodné opatření. Závazek plynoucí z programového prohlášení vlády hovoří o zavedení automatické valorizace. Spuštění pravidelného valorizačního mechanismu ale vyžaduje změnu zákona. Opatření formou nařízení vlády vnímám tedy jako překlenutí doby nutné pro tento legislativní proces,“ doplnil ministr Němeček.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie