Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 4. 2015 15:53

Podpora exportu, získávání nových investic a vytváření nových pracovních míst jsou klíčové priority vlády B. Sobotky

Podpora zahraničního obchodu, přísun nových investic a tvorba nových pracovních míst patří mezi základní priority vlády Bohuslava Sobotky. Už za první rok svého působení se jí podařilo prosadit řadu důležitých opatření, díky kterým se podařilo posílit nejen export, ale především získat významné zahraniční investice a vytvořit tisíce nových pracovních míst.

Důležité splněné cíle vlády v oblasti podpory exportu za rok 2014

  • Rámcová dohoda o zásadách spolupráce při zajišťování podpory exportu a ekonomické diplomacie ČR - Došlo k zintenzivnění spolupráce mezi Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem průmyslu a obchodu za účelem podpory českého exportu. V červnu 2014 tyto resorty uzavřely Rámcovou dohodu o zásadách spolupráce při zajišťování podpory exportu a ekonomické diplomacie ČR.
  • Klientské centrum pro export  - Od října 2014 byl zahájen provoz Klientského centra pro export. Jedná se o jedno kontaktní místo pro české podnikatele, kteří chtějí exportovat na zahraniční trhy. Součástí jsou služby zastupitelských úřadů ČR a zahraničních kanceláří CzechTrade, které jsou dostupné ve více než 90 zemích světa. Podařilo se tak odstranit roztříštěnost podpory exportu v oblasti asistence pro české firmy při vstupu na zahraniční trhy. U příležitosti konání Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně byl také představen nový Katalog služeb exportérům, který obsahuje nabídku služeb, které jsou poskytovány v rámci jeho Klientského centra a jednotné zahraniční sítě.
  • Projekt společného vzdělávání pracovníků Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva průmyslu a obchodu a CzechTrade v ekonomické agendě - V návaznosti na rámcovou dohodu byl v únoru 2015 podepsán smluvní dokument, kterým jsou definována pravidla společného vzdělávání ekonomických diplomatů z řad pracovníků MZV, MPO a CzechTrade. Cílem je posílit kvalitu české ekonomické diplomacie a tím i pomoc českým exportérům.
  • Schválení Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020 - Součástí operačního programu je podpora zvýšení internacionalizace malých a středních podniků, včetně účasti na zahraničních výstavách a veletrzích.
  • Uzavření memoranda o spolupráci mezi Ministerstvem zahraničních věcí a zemědělství - Na jeho základě bude v roce 2015 vysláno pět zemědělských diplomatů na vybrané zastupitelské úřady pro posílení ekonomické diplomacie.

 

Výhled práce vlády pro rok 2015

  • Nové ambasády - V letošním roce Ministerstvo zahraničních věcí otevře nové ambasády v Kolumbii, Keni, Senegalu a generální konzulát v Kurdistánu. Plánuje se také otevření nových kanceláří CzechTrade v Indii a Singapuru.
  • Podpora projektů ze strany Ministerstva zahraničních věcí - Pro rok 2015 byla schválena podpora 87 projektů. Na akce, které otevírají prostor pro posílení českého exportu, vyčlenilo částku přesahující 10 milionů korun.
  • Kontrola výstupů ze zahraničních cest - Také v roce 2015 se připravují cesty ústavních představitelů do zahraničí, kam je budou doprovázet podnikatelské mise. Ministerstvo zahraničních věcí chce aktivně pracovat s výstupy z cest ústavních představitelů a systémově kontrolovat plnění úkolů. Zároveň plánuje mimo úroveň nejvyšších představitelů státu podpořit malé, oborově zaměřené mise podnikatelů.
  • Mapa globálních oborových příležitostí - Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci se zastupitelskými úřady i podnikatelskými svazy vytvořilo v roce 2014 tzv. Mapu globálních oborových příležitostí, tedy seznam sektorových priorit, které napomohou exportérům identifikovat a včas uchopit sektory s vysokým růstovým potenciálem v jednotlivých zemích. V letošním roce chce resort zaměřit pozornost na využívání příležitostí pro české podnikatele ve prospěch české ekonomiky prostřednictvím jednotné zahraniční sítě.
  • Nový model hodnocení obchodně-ekonomických aktivit zastupitelských úřadů ČR v zahraničí - Důležitým úkolem pro rok 2015 je stanovení a udržení standardu služeb v celé zahraniční síti. Ministerstvo zahraničních věcí proto chystá nový model hodnocení těchto aktivit zastupitelských úřadů ČR v zahraničí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie