Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 6. 2012 17:07

Podpora méně rozvinutých regionů EU se nemá snižovat

Peníze pro méně rozvinuté regiony je potřeba zachovat, jsou totiž významným prorůstovým prvkem. To je závěr dnešního jednání Přátel koheze v Bukurešti, kterého se zúčastnil český premiér Petr Nečas.

Předseda vlády Petr Nečas mluví 1. června 2012 v Bukurešti s předsedou Evropské komise J.M.Barrosem. Vpravo je premiér Rumunska Victor Ponta.

Česká vláda se spolu s ostatními účastníky setkání shodla na tom, že politika soudržnosti EU představuje významný potenciál prorůstových investic, který je potřeba zachovat. Přestože v rámci této skupiny panují rozličné názory na řadu témat, včetně otázek možných úspor v unijním rozpočtu, platí tu plná shoda na tom, že výdaje v kohezní politice plynoucí na podporu méně rozvinutých regionů není vhodné dále snižovat.

Současně jsou státy této skupiny přesvědčeny o nutnosti lepšího a účelnějšího vynakládání prostředků na cíle, které prokazatelně přispívají k růstu a zaměstnanosti.

Česká vláda podporuje smysluplné vynakládání peněz

Premiér Petr Nečas na summitu vyjádřil podporu společné deklaraci, do níž Česká republika prosadila významný prvek upozorňující na fakt, že prorůstové aktivity musí být v souladu s nutností fiskální disciplíny. V tomto duchu je třeba vést diskusi i o rozpočtu Evropské unie.

Česká vláda podporuje zejména smysluplné vynakládání finančních prostředků. Současně se domnívá, že jakoukoli debatu o škrtech v unijním rozpočtu je třeba vést s ohledem na to, že právě kohezní politika představuje, zejména v méně rozvinutých regionech, významný a často téměř jediný potenciál pro podporu investic.

Summitu skupiny států "Přátelé koheze" v Bukurešti se zúčastnili zástupci šestnácti států Evropské unie a předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Hlavním tématem jednání byla diskuse o víceletém finančním rámci Evropské unie a zejména budoucnosti kohezní politiky v něm. Před mezinárodní konferencí o rozpočtu Evropské unie se premiér Petr Nečas krátce sešel s předsedou vlády Rumunska Victorem Pontou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Přátelé koheze

Je neformální skupina zahrnující členské státy EU včetně Chorvatska, které podporují kohezní politiku jakožto dominantní položku evropského rozpočtu.

Skupinu Přátel koheze v současné době tvoří následující státy: Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko.

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie