Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 10. 2017 14:59

Poslední víkend otevřených dveří v Benešově vile v Sezimově Ústí navštívilo 546 návštěvníků

Den otevřených dveří v Benešově vile v Sezimově Ústí, 29. října 2017.
Den otevřených dveří v Benešově vile v Sezimově Ústí, 29. října 2017.
O posledním říjnovém víkendu si mohli návštěvníci vychutnat naposledy v tomto roce návštěvu jediné mimopražské rezidence předsedy vlády – vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Objekt přivítal 546 návštěvníků, kteří obdivovali pokoje manželů Benešových i přilehlý park.

Návštěvníci během přibližně 50 minut trvající prohlídky s průvodcem prošli těmi nejzajímavějšími reprezentačními i obytnými místnostmi vily. Součástí prohlídky byla i malebná zahrada, která je jednou z mála dochovaných zahrad minulého století v České republice.

Teprve podruhé mohli návštěvníci v mezipatře vily obdivovat nově instalovaný portrét Edvarda Beneše, originální olejomalbu na plátně, jejíž autor je neznámý. Vznik díla je datován do třicátých let, tedy do období, kdy byl objekt postaven.

Trasa končila u hrobky manželů Benešových s bronzovou replikou busty druhého československého prezidenta. Hrobka, kterou Úřad vlády ČR v roce 2008 uvedl do původního stavu dle projektu předního českého architekta Pavla Janáka, je umístěna v parku pod vilou a je volně přístupná veřejnosti.

Vzhledem k nepřízni počasí a padajícím stromům a větvím přes prohlídkovou trasu byl Úřad vlády ČR nucen den otevřených dveří v neděli ukončit ve 12.30.

Plánované dny otevřených dveří v roce 2017:

Lichtenštejnský palác
17. listopadu 2017

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie