Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 8. 2014 17:50

Pracovní skupina jednala o sankcích, vládě navrhne zavedení tzv. kurzarbeit

Druhé jednání Pracovní skupiny pro hodnocení dopadů sankcí v rámci ukrajinské krize, 18. srpna 2014.
Druhé jednání Pracovní skupiny pro hodnocení dopadů sankcí v rámci ukrajinské krize, 18. srpna 2014.
V pondělí 18. srpna 2014 se na Úřadu vlády uskutečnilo druhé jednání Pracovní skupiny pro hodnocení dopadů sankcí v rámci ukrajinské krize. Členové Pracovní skupiny analyzovali dosavadní dopady sankcí na vybrané sektory a jednali o opatřeních, kterými vláda může v aktuální situaci podpořit českou ekonomiku.

Pracovní skupina dnes diskutovala o krátkodobých a dlouhodobých opatřeních, která vládě doporučí, aby byl vliv sankcí na českou ekonomiku co nejmenší. Prioritou české vlády je hledání takových nástrojů, kterými může pomoci udržet pracovní místa,“ uvedl po jednání vedoucí skupiny a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Dnešní zasedání pracovní skupiny se v úvodu věnovalo dopadům sankcí na jednotlivé sektory české ekonomiky. Podle údajů Ministerstva zemědělství může ruské embargo ještě letos způsobit českému zemědělskému sektoru ztráty ve výši zhruba 300 milionů korun. Pracovní skupina proto vládě navrhne využití evropských mechanismů, jako jsou vývozní náhrady či soukromé skladování. Zároveň by měla vzniknout místa zemědělských diplomatů, jejichž úkolem bude podpořit vývoz českých zemědělských a potravinářských produktů.

V oblasti průmyslu se sankce vztahují na kontrakty, které budou v budoucnu uzavřeny, proto je těžké odhadnout konkrétní dopady. Cílem pro podporu průmyslu, včetně strojírenství, je v maximální možné míře podpořit financování a pojištění položek nespadajících pod sankce. Na místě je také aktualizace exportní strategie a posílení ekonomické diplomacie.

V případě tzv. potenciálních sankcí by mohlo dojít k omezení dodávek ropy a plynu. Podle aktuálních údajů jsou v této chvíli zajištěny alternativní cesty dodávek, zásobníky plynu jsou v této chvíli naplněny z 93 procent své kapacity.

Na dnešním jednání jsme se se zástupci resortů a hospodářských a sociálních partnerů shodli, že jedním z hlavních opatření napříč odvětvími by měla být možnost tzv. kurzarbeit. Vládě proto tento návrh předložíme ve finálním materiálu Pracovní skupiny, který kabinet projedná na své schůzi příští týden,“ shrnul závěry dnešní schůzky Tomáš Prouza.

Průběžně aktualizovaný seznam odkazů jednotlivých resortů a organizací, které poskytují informace o sankcích a jejich uplatňování.

Pracovní skupina se znovu sejde v úterý 25. srpna 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie