Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 8. 2014 16:51

Pracovní skupina předloží vládě souhrn dopadů sankcí a jejich řešení

V pondělí 25. srpna 2014 se sešla Pracovní skupina pro hodnocení dopadů sankcí v rámci ukrajinské krize.
V pondělí 25. srpna 2014 se sešla Pracovní skupina pro hodnocení dopadů sankcí v rámci ukrajinské krize.
Na Úřadu vlády se v pondělí 25. srpna 2014 sešla Pracovní skupina pro hodnocení dopadů sankcí v rámci ukrajinské krize. Náplní v pořadí třetího jednání zástupců Úřadu vlády, Ministerstva zemědělství, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva financí, Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva práce a sociálních věcí a vybraných sociálních a hospodářských partnerů byla diskuse nad finální podobou materiálu, který ve středu 27. srpna projedná kabinet premiéra Bohuslava Sobotky, a dalším postupem hodnocení dopadů sankcí.

Materiál, který připravila Pracovní skupina, se ve své hlavní části věnuje sektorům, které jsou sankcemi postiženy nejvíc, a to konkrétně oblasti zemědělství a průmyslu.

Doporučení Pracovní skupiny vycházejí z dat, která během dvou týdnů poskytly vybrané resorty. Velkým přínosem pro naše hodnocení byly také průzkumy, které si mezi podnikateli nechaly vypracovat Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy ČR. Na základě středečního rozhodnutí vlády předpokládáme, že během září vznikne implementační plán krátkodobých a dlouhodobých opatření, který uloží úkoly vybraným resortům a vytyčí harmonogram jejich realizace tak, aby byla česká ekonomika a zaměstnanost sankcemi ohrožena co nejméně,“ uvedl předseda Pracovní skupiny a státní tajemník pro evropské záležitosti.

Na základě dat, která minulý týden představilo na jednání Ministerstvo zemědělství, navrhuje Pracovní skupina vládě přijetí především krátkodobých opatření ve formě motivace českých spotřebitelů ke spotřebě domácích výrobků či prověření možnosti kompenzačních opatření na evropské úrovni. O možnosti kompenzace budou příští pátek 5. září jednat ministři zemědělství členských států.

V oblasti průmyslu doporučuje Pracovní skupina vládě zaměřit se především na dlouhodobá opatření, neboť dopad na tento sektor bude přesně vyčíslitelný až v následujících měsících. Z těchto důvodů se členové skupiny dnes shodli na doporučení vývozu na alternativní trhy, aktualizaci exportní strategie a posílení ekonomické diplomacie. „Česká reakce na sankční opatření by měla spočívat nejen v hledání alternativních trhů pro české výrobce, ale také v přivádění více investorů do České republiky a podpoře vývozu investičních celků,“ dodal po jednání předseda Pracovní skupiny Tomáš Prouza.

Jedním z hlavních opatření, které Pracovní skupina navrhuje jak pro sektor zemědělství, tak průmyslu, je zavedení příspěvku státu při částečné nezaměstnanosti (tzv. kurzarbeit) do českého právního řádu, který by vedl k ochraně pracovních míst.

Pracovní skupina pro hodnocení dopadů sankcí do konce října předloží průběžnou informaci o vývoji dopadu embarg, monitorovat aktuální situaci bude i v následujících týdnech.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie