Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 7. 2019 9:51

Předseda vlády jednal na Evropské radě o vedoucích pozicích EU

Premiér se 30. června až 2. července 2019 zúčastnil mimořádného zasedání Evropské rady v Bruselu.
Premiér se 30. června až 2. července 2019 zúčastnil mimořádného zasedání Evropské rady v Bruselu.
V neděli 30. června 2019 odletěl premiér Andrej Babiš na mimořádné zasedání Evropské rady, kde jednal o obsazení pěti nejvyšších pozic evropských institucí. Jednání pokračovalo i v pondělí a v úterý 1. a 2. července 2019.

Evropští lídři nalezli po nejdelším jednání Evropské rady v historii shodu o kandidátech na předsedu Evropské rady, předsedu Evropské Komise, prezidenta Evropské centrální banky, Vysokého představitele Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku a Evropského parlamentu. Jedná se o pět klíčových postů, které určují chod a směřování EU.

Jednání začala již na řádné Evropské radě dne 20. června a dále probíhala od neděle 30. června do úterý 2. července. V průběhu všech jednacích dnů se průběžné výsledky dynamicky vyvíjely a jména kandidátů se mnohokrát změnila. Jednání byla náročná a dlouhá. Nejtěžší debata proběhla o tom, zda při výběru předsedy Evropské komise má být respektován princip špičkových kandidátů (Spitzenkandidaten), tedy, jestli je nutné vybírat pouze ze skupiny lídrů kandidátek do Evropského parlamentu. Členové Evropské rady se nakonec shodli, že tento princip nepodpoří a politická vyváženost není jediným kritériem. To byla také jasná pozice ČR a celé V4, kterou se podařilo prosadit. „Bojovali jsme přes 21 hodin a spojenectví V4 se znovu ukázalo jako velmi silný a účinný nástroj i v takto ostrém střetu. Bez něj bychom tohoto úspěchu nikdy nedosáhli,“ komentoval výsledek předseda vlády ČR Andrej Babiš.

Předseda vlády ČR Andrej Babiš do Bruselu odjel s jasnou vizí. Příštím předsedou Evropské komise musí být někdo, kdo je nejen zkušený v oblasti institucionálních vztahů EU, ale zejména rozumí našemu regionu, chápe naše priority a bude naslouchat našim politickým námětům. „Hájím zájmy českých občanů nikoliv zájmy politické frakce jako většina ostatních premiérů s výjimkou V4. Ve V4 jsme ze čtyř různých politických frakcí a přesto se dokážeme postavit za společné priority. Důraz kladu především na posílení vnější bezpečnosti a Schengenského prostoru, boj proti ilegální migraci, prosazování zájmů kohezních států v příštím rozpočtu EU na investice a také na dokončení vnitřního trhu, který má obrovský potenciál pro růst HDP celé EU. Nesmí dojít k zanedbání zájmů ČR a širšího regionu střední a jihovýchodní Evropy. V4 je v tomto z členských států nejaktivnější,“ řekl český premiér po jednání Evropské rady.

V úterý večer dospěla Evropská rada k rozhodnutí o kandidátech. Předsedou Evropské rady byl zvolen belgický premiér a představitel liberálů (ALDE) Charles Michel. Na post předsedkyně Evropské komise Evropská rada navrhuje Ursulu von der Leyenovou z politické frakce Evropské lidové strany (EPP). Na vysokého představitele Unie pro zahraniční vztahy bude navržen socialista Josep Borrell (PES) a prezidentkou Evropské centrální banky by se mohla stát současná generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, pokud ji schválí ministři financí eurozóny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie