Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 3. 2018 18:09

Předseda vlády Andrej Babiš jednal s britským ministrem pro brexit Davidem Davisem

Předseda vlády Andrej Babiš se setkal s ministrem pro vystoupení Velké Británie z EU Davidem Davisem, 14. března 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš se setkal s ministrem pro vystoupení Velké Británie z EU Davidem Davisem, 14. března 2018.
Ve středu 14. března se předseda vlády České republiky Andrej Babiš setkal s ministrem pro vystoupení Velké Británie z EU Davidem Davisem. Setkání navázalo na předchozí bilaterální konzultace premiéra s Michelem Barnierem, který je hlavním vyjednavačem za členské státy EU27.

Rozhodnutí Velké Británie lituji, ale respektuji ho. Velká Británie byla pro Českou republiku v EU zásadním partnerem. Věřím, že tomu tak bude nadále. Brexit by neměl přehlušit léta skvělých vztahů. Nejprve je ale zapotřebí vyřešit dvě paralelní roviny, samotné vystoupení i nastavení nových vztahů,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Premiér na jednání zdůraznil, že česká vláda plně podporuje Michela Barniera, který má mandát k vyjednávání brexitu od všech členských států. V rámci jednání dále zaznělo, že prioritou pro uzavření dohody o vystoupení je shoda nad zachováním práv unijních občanů v co nejširší míře.

Brexit bude rovněž tématem nadcházející březnové Evropské rady, na které by mělo dojít k přijetí pokynů pro budoucí vztah s Velkou Británií. Na základě těchto pokynů pak může Evropská komise přistoupit k vyjednávání i v této oblasti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie