Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 11. 2014 20:51

Předseda vlády ČR B. Sobotka se zúčastnil odhalení busty V. Havla v americkém Kongresu

Předseda vlády ČR B. Sobotka se zúčastnil odhalení busty V. Havla v americkém Kongresu, 19. listopadu 2014.
Předseda vlády ČR B. Sobotka se zúčastnil odhalení busty V. Havla v americkém Kongresu, 19. listopadu 2014.
Předseda vlády ČR B. Sobotka pokračuje v pracovní cestě v USA. Ve středu 19. listopadu 2014 se premiér zúčastnil odhalení busty Václava Havla od Lubomíra Janečky ve sněmovním křídle Kapitolu, setkal se s předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem a diskutoval v Radě pro zahraniční vztahy.

Slavnostního odhalení se v české delegaci v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou zúčastnili také předseda PSP ČR Jan Hamáček, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman.

Cením si občanské statečnosti Havlovy i ostatních signatářů Charty 77, která zahrnovala nejrůznější názorové proudy od demokratické levice po konzervativní pravici. Václav Havel dokázal tyto různorodé proudy sjednocovat. I proto mohl být jejich věrohodným mluvčím,“ řekl premiér Sobotka při slavnostním odhlalení.

Po odhalení busty se česká delegace setkala s předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem.

Diskuse v Radě pro zahraniční vztahy

Premiér Sobotka se dále v dopoledních hodinách zúčastnil diskuse vedené Peterem Ackermannem v Radě pro zahraniční vztahy (Council on Foreign Relations), což je americká nevládní organizace.

Předseda vlády hovořil o 25. výročí Listopadu 1989, Václavu Havlovi a jeho přínosu pro demokracii, dále se diskutovalo o mnoha zejména zahraničně politických tématech jako např. o dobrých vztazích České republiky se Spojenými státy americkými, o krizi na Ukrajině a sankcích, lidských právech či výzkumu a vývoji.

Cesta premiéra Bohuslava Sobotky do Spojených států amerických je symbolickým vyjádřením úcty a respektu k odkazu prezidenta Václava Havla, lidským právům a evropské i světové demokracii.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Premiér Sobotka v diskusi vedené Peterem Ackermannem v Radě pro zahraniční vztahy

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie