Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 2. 2015 8:11

Předseda vlády Sobotka jednal s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje o prohloubení vzájemné spolupráce obou zemí

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje, 26. února 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje, 26. února 2015.
Ve čtvrtek 26. února 2015 se předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr dopravy Dan Ťok setkali v rámci pracovní cesty vládní delegace do Korejské republiky s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje. Na společném jednání diskutovali o rozvoji česko-korejské spolupráce a následně byla podepsána významná memoranda o prohloubení spolupráce obou zemí v řadě oblastí.

S prezidentkou Pak Kun-hje premiér Sobotka jednal o rozvoji vztahů v oblasti dopravy, dopravní infrastruktury, obrany, obranného průmyslu, vědy výzkumu a inovací. Hovořili také o posílení spolupráce vysokých škol a o rozšíření vzájemných vztahů v oblasti kultury.

Deklarace o strategickém partnerství mezi ČR a Korejskou republikou

Výsledkem jednání premiéra Sobotky a prezidentky Pak Kun-hje je vyhlášení Společné deklarace o uzavření strategického partnerství mezi ČR a Korejskou republikou, ve které obě země vyjádřily zájem spolupráci dále prohlubovat, upevňovat vztahy mezi zeměmi a povýšit je na úroveň strategického partnerství. Dokument také označuje konkrétní oblasti, ve kterých by země mohly spolupracovat.

Rozšíření spolupráce i v oblasti dopravy, zahraničí a obrany

Dále bylo podepsáno memorandum o porozumění mezi ministerstvy zahraničí o pravidelných politických konzultacích, Memorandum o porozumění o spolupráci v železniční dopravě mezi Ministerstvem dopravy ČR a Ministerstvem půdy, infrastruktury a dopravy Korejské republiky, kterou za ČR podepsal ministr dopravy Dan Ťok a také bylo podepsáno Memorandum o porozumění mezi Ministerstvem obrany ČR a Ministerstvem národní obrany Korejské republiky o spolupráci v oblasti obrany.

Premiér Sobotka označil cestu do Jižní Koreje za jednu z nejvýznamnějších zahraničních návštěv, které v letošním roce plánuje uskutečnit. Navzdory velké vzdálenosti zažívají podle něj česko-korejské vztahy velice dynamický rozvoj, který se projevuje v mnoha oblastech.

„Česko-korejské vztahy prošly v posledních 25 letech velmi dynamickým vývojem a prožívají šťastné období. Korejská republika patří mezi nejvýznamnější partnery České republiky v celém v asijském regionu a společně s paní prezidentkou Pak Kuh-hje jsme se dnes shodli na dalším rozšiřování a prohlubování spolupráce v oblasti investic, dopravy, zahraničí, ale i vědy a výzkumu či vzdělávání,“ uvedl předseda vlády Sobotka.

Významnou roli v prohlubování vztahů podle předsedy české vlády sehrály také investice korejských firem v České republice či kulturní spolupráce, a to především v oblasti vážné hudby, literatury a kinematografie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie