Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 11. 2016 15:27

Předseda vlády Sobotka se před zahájením Summitu 16+1 v Rize setkal s premiéry Lotyšska, Chorvatska a Makedonie

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Lotyšské republiky Māris Kučinskisem, 5. listopadu 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Lotyšské republiky Māris Kučinskisem, 5. listopadu 2016.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se na okraj summitu 16 premiérů zemí střední a východní Evropy a Čínské lidové republiky v lotyšské Rize setkal v sobotu 5. listopadu 2016 s předsedy vlády Lotyšska, Chorvatska a Makedonie.

S premiérem Lotyšské republiky Marisem Kučinskisem jednal premiér Sobotka o ekonomické spolupráci a úspěšně rostoucí vzájemné obchodní výměně. Oba premiéři se shodli, že v dalším období vidí perspektivu například v oblasti výstavby železniční infrastruktury. Dalšími tématy rozhovoru byla spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti, zejména účast českých vzdušných sil na společné misi zemí Severoatlantické aliance v Pobaltí, a také aktuální evropská situace v kontextu brexitu.

Předseda vlády Sobotka se setkal také s novým premiérem Chorvatska Andrejem Plenkovićem. Rovněž hovořili o vzájemné obchodní a investiční spolupráci, která se v posledních letech úspěšně rozvíjí a to i v kontextu intenzivní výměny v oblasti cestovního ruchu. Tématem diskuse bylo také budoucí rozšiřování Evropské unie o země západního Balkánu.

Setkání premiéra Bohuslava Sobotky se současným předsedou vlády Makedonské republiky Emilem Dimitrievem se uskutečnilo především v souvislosti s policejní spoluprací a humanitární pomocí, kterou ČR Makedonii poskytuje, aby země byla schopna chránit své hranice a bránit nelegální migraci. V Makedonii nyní působí 40 policistů, kteří zůstanou na makedonských hranicích až do 19. prosince. Česká republika už v minulosti poslala do země humanitární pomoc v podobě materiálních dodávek a finanční pomoci ve výši 30 mil. Kč. Premiér Sobotka ujistil premiéra Dimitrieva, že Česká republika je připravena v pomoci Makedonii pokračovat a bude v tomto duchu apelovat i na EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie