Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 10. 2015 17:09

Předseda vlády vystoupil v Bruselu na zasedání frakce S&D a absolvoval sérii jednání s evropskými partnery

Předseda vlády Bohuslav Sobotka vystoupil na Frakci socialistů a demokratů v Evropském parlamentu, 14. října 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka vystoupil na Frakci socialistů a demokratů v Evropském parlamentu, 14. října 2015.
Premiér Bohuslav Sobotka dnes absolvoval pracovní návštěvu Bruselu. Během ní vystoupil na zasedání Frakce socialistů a demokratů (S&D) a následně jednal v rámci série bilaterálních schůzek s evropskými partnery. Program premiéra bude zítra pokračovat setkáním Evropské rady.

Na úvod své pracovní návštěvy přednesl předseda vlády v Evropském parlamentu projev před Frakcí socialistů a demokratů. Ve své řeči o soudržné, jednotné a akceschopné Evropě se věnoval současnému stavu Evropské unie, a to především ve světle migrační krize. V projevu se premiér věnoval také sociální dimenzi EU a postavení osmadvacítky ve světě.

Po projevu se premiér Sobotka sešel s předsedou frakce S&D Giannim Pittellou, společně diskutovali o posledním vývoji uprchlické krize, pozici České republiky a zemí Visegrádské skupiny a klíčové roli Turecka při řešení napjaté migrační situace.

Nadcházející program Evropské rady byl hlavním tématem jednání předsedy vlády se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Summit lídrů EU začíná v Bruselu ve čtvrtek a úkolem prezidentů a předsedů vlád členských států bude v první řadě zhodnotit pokrok Evropy v kontrolování migračních tlaků a rozhodnout o dalším postupu v ochraně vnějších hranic, zefektivnění návratové politiky a spolupráci se třetími zeměmi.

Na závěr dne se premiér Sobotka setkal s předsedou frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) Guyem Verhofstadtem. Jednání se věnovalo mimo jiné spolupráci s Evropským parlamentem, stranou nezůstaly ani aktuální události včetně migrace.

Dnešní den je v pořadí třetí pracovní návštěvou Bruselu, kterou předseda vlády během svého mandátu absolvoval. Kromě účasti na Evropských radách jednal premiér v Bruselu s evropskými partnery již loni v únoru a letos v březnu. Na dnešní program naváže zítřejší summit lídrů EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie