Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 12. 2014 20:37

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu jednalo o aktuální bezpečnostní situaci ohledně výbuchů muničních skladů

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu jednalo o aktuální bezpečnostní situaci ohledně výbuchů muničních skladů, 6. prosince 2014.
Předsednictvo Bezpečnostní rady státu jednalo o aktuální bezpečnostní situaci ohledně výbuchů muničních skladů, 6. prosince 2014.
Předsednictvo Bezpečnostní rady státu dnes ve Slavičíně na Zlínsku jednalo o aktuální bezpečnostní situaci ohledně výbuchů muničních skladů.

Na jednání byli také přizváni hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, policejní prezident Tomáš Tuhý, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba a ředitel zlínské krajské policie Jaromír Tkadleček.

Na jednání, které předseda vlády svolal do oblasti vybuchlých muničních skladů, se diskutovalo o aktuální situaci muničních skladů v oblasti, postupech práce záchranných specializovaných týmů i situaci místních občanů, kteří museli být s ohledem na mimořádnou situaci evakuováni. Dalším bodem jednání byly kroky, které budou s ohledem na vývoj situace přijaty.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu rozhodlo o tom, že na jednání vlády v pondělí 8.12. 2014 bude předložen společný materiál Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra s dalšími postupy řešení. Jedná se zejména o navýšení počtu vojáků k ostraze areálů muničních skladů, zavedení mobilního místa velení, jež umožní výrazně operativnější postupy řízení operací a také zavedení dronu, který bude pomáhat s mapováním nebezpečné situace.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl: „Jednoznačnou prioritou České vlády v této situaci zůstává zajištění bezpečnosti občanů a ochrana jejich zdraví. Proto bych chtěl všechny občany požádat o trpělivost a pochopení bezpečnostních opatření včetně evakuace, za které bych jim chtěl poděkovat. To co činí policie, činí v zájmu zdraví občanů a má v tomto moji plnou podporu. Chtěl bych poděkovat také vojákům a policistům, zejména pyrotechnikům za jejich statečnost, protože doslova každý den v areálu Vlachovice-Vrbětice nasazují své životy a nasazovali je i v uplynulých hodinách.”

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu dnes jednalo rovněž se starosty a místostarosty obcí z oblasti vybuchlých muničních skladů. Na společném jednání se diskutovalo především o koordinaci dalších opatření, aktuální situaci evakuovaných občanů či posílení komunikace výsledků záchranných prací v místě.

Předseda vlády poté s ministrem vnitra diskutovali s místními občany nejen v areálu Vojenského technického ústavu ve Slavičíně, ale navštívili také lázeňský dům v Luhačovicích, kde jsou dočasně ubytováni obyvatelé z evakuované obce Lipová. Diskutovali s nimi o aktuální situaci, probíhajících policejních operacích i dalším postupu ve věci jejich návratu zpět do domovů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie