Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 10. 2014 17:27

Předsedové české a slovenské vlády si společně připomněli Den vzniku samostatného československého státu

Slavnostní shromáždění na Vítkově u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu, 28. října 2014.
Slavnostní shromáždění na Vítkově u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu, 28. října 2014.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v rámci připomenutí Dne vzniku samostatného československého státu setkal se slovenským premiérem Robertem Ficem. Na společné schůzce v pražském Hrzánském paláci projednali pokračování vzájemné velmi dobré spolupráce, koordinaci postupu v EU a V4 a také aktuální zahraničně-politická témata.

Dalšími důležitými motivy setkání bylo posilování energetické bezpečnosti v regionu, spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti či posilování přeshraniční dopravní infrastruktury. Jednalo se již o čtvrté bilaterální setkání obou předsedů vlád v tomto roce.

Oba premiéři poté zamířili do Českého rozhlasu, kde se v rámci oslav 28. října, ale také u příležitosti 20. výročí působení Slovenského Institutu v ČR zúčastnili koncertu představitelů české a slovenské operní scény.

Premiér Bohuslav Sobotka při této slavnostní příležitosti připomněl hodnoty a tradice, které mají Česká a Slovenská republika společné a které v tento den také společně slaví. Na těchto demokratických tradicích a společné historii také obě země nadále rozvíjejí své vzájemné nadstandardní vztahy a oboustrannou podporu v kontextu aktuálních témat.

V podmínkách společné účasti na evropské integraci a zakotvení v transatlantickém společenství existují nejlepší předpoklady pro to, aby naše země společně hledaly odpovědi na výzvy dnešního světa a aby se společně snažily uspět v mezinárodní konkurenci. Vlády České republiky a Slovenské republiky se snaží dlouhodobě vzájemnou spolupráci upevňovat, což dokládají nejen častá setkání mezi mnou a panem premiérem Ficem, schůzky našich ministrů, ale také pravidelně pořádaná společná zasedání celých vlád,“ řekl český premiér Sobotka.

V rámci připomenutí Dne vzniku samostatného Československa se předseda vlády Bohuslav Sobotka dopoledne zúčastnil také pietního aktu na Čestném dvoře Národního památníku na pražském Vítkově a v odpoledních hodinách slavnostního ceremoniálu předání státního vyznamenání ČR prezidentem republiky Milošem Zemanem siru Nicholasu Wintonovi.

Ve večerních hodinách se premiér s manželkou zúčastní také slavnostního udílení a propůjčení státních vyznamenání prezidentem Zemanem ve Vladislavském sále Pražského hradu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie