Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 12. 2015 17:21

Předsedové vlád zemí V4 přijali společné prohlášení k tématům Evropské rady, jednání se zúčastnil i britský premiér Cameron

Jednání předsedů vlád zemí V4, 17. prosince 2015.
Jednání předsedů vlád zemí V4, 17. prosince 2015.

Premiéři zemí Visegrádské skupiny přijali před začátkem Evropské rady společné prohlášení k tématům, o kterých budou dnes a zítra v Bruselu jednat s dalšími lídry EU. Společný postoj zastává Visegrádská skupina v otázkách migrace, boje proti terorismu, energetické unie a reformní agendě Velké Británie.

Ve společné deklaraci předsedové vlád České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska zdůrazňují potřebu důsledné ochrany vnější hranice a plné zprovoznění všech plánovaných hotspotů tak, aby EU měla plně pod kontrolou, kdo do jejích zemí přichází. Státy Visegrádské skupiny dále vyzvaly všechny evropské partnery k podpoře a zachování Schengenu jako jednoho ze základních stavebních kamenů evropské integrace. Zároveň V4 potvrdila, že je připravena i nadále pokračovat ve spolupráci se státy na západobalkánské trase a dalšími třetími zeměmi.

V posílení boje proti terorismu je Visegrádská skupina připravena zlepšit výměnu údajů a zpravodajských informací a vyjadřuje silnou podporu rychlému přijetí a provedení směrnice o jmenné evidenci cestujících.

Předsedové vlád zemí V4 ve společném prohlášení vítají diskusi evropských lídrů o projektu energetické unie, který představuje pro země Visegrádské skupiny klíčovou prioritu. Státy regionu podporují dokončení vnitřního energetického trhu Evropské unie a vybudování silné energetické infrastruktury jako prostředku posilujícího energetickou bezpečnost. V tomto ohledu vyzývá Visegrádská skupina Evropskou komisi, aby zajistila plnou shodu jakékoliv nové infrastruktury na území Evropské unie se stávající legislativou EU.

Závěru tradiční koordinace V4 se zúčastnil britský premiér David Cameron, který premiérům představil britské návrhy reformy EU. Visegrádská skupina je připravena podpořit ty návrhy Velké Británie, které se zaměřují na posílení konkurenceschopnosti a silnější roli vnitrostátních parlamentů. Volný pohyb však země Visegrádu považují za jednu ze základních hodnot Evropské unie a v tomto ohledu nepodpoří žádná řešení, která by byla diskriminační nebo omezovala tuto svobodu.  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie