Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 6. 2014 19:14

Představitelé V4 dnes zhodnotili maďarské předsednictví

Premiér ČR Bohuslav Sobotka se 24. června 2014 spolu s předsedy vlád zemí V4 a předsedou EK Barrosem setkali na summitu v Budapešti, foto:kormany.hu.
Premiér ČR Bohuslav Sobotka se 24. června 2014 spolu s předsedy vlád zemí V4 a předsedou EK Barrosem setkali na summitu v Budapešti, foto:kormany.hu.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se v úterý 24. června 2014 spolu s předsedy vlád členských zemí V4 Robertem Ficem, Viktorem Orbánem, Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem setkali na summitu zemí Visegrádské skupiny v Budapešti.

Úvod summitu Visegrádské skupiny v Budapešti patřil konferenci Visegrádské skupina – motor růstu Evropy. Premiéři zemí V4 v jejím rámci hodnotili význam kohezní politiky v jednotlivých státech a shodli se na jejím jednoznačném přínosu pro region Visegrádské skupiny, V4 dokázala využít potenciálu finančních prostředků z EU fondů. „Dnes jsme také diskutovali o čerpání fondů z Evropské unie v uplynulých letech, shodli jsme se na tom, že prostředky z těchto fondů pomohly naše země modernizovat, pomohly hospodářskému růstu, pomohly vytvářet nová pracovní místa. To, co je pro nás teď důležité je, abychom se dívali dopředu a z pohledu České republiky naší klíčovou prioritou je teď, abychom se co nejdříve s Evropskou komisí dohodli na podobě dohody o partnerství, abychom dosáhli schválení všech operačních programů, tak abychom mohli, co nejdříve začít čerpat prostředky Evropské unie v té stávající finanční perspektivě,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Schůzku premiérů Visegrádské skupiny svolal předseda maďarské vlády Viktor Orbán u příležitosti ukončení předsednictví V4, které zde pro Slovensko převzal Robert Fico. „Rád bych začal své vystoupení poděkováním panu Viktorovi Orbánovi, protože maďarské předsednictví bylo dynamické, bylo aktivní a že se podařilo v těch posledních měsících dále zvýšit význam visegrádské spolupráce a mohu konstatovat, že se zvýšil význam V4 v rámci celé Evropské unie. Je velmi pozitivní a hodnotím to i z pohledu České republiky, že se nám daří koordinovat náš postoj v tak důležitých oblastech jako je doprava, v tak důležitých oblastech jako je energetika, energetická bezpečnost, bezpečnost jako taková, obranná politika nebo také zahraniční politika Evropské unie,“ dodal premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po summitu V4.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie