Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 4. 2015 16:08

Premiér a ministr vnitra navštívili krajany přesídlené z Ukrajiny

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec navštívili krajany přesídlené z Ukrajiny, 1. dubna 2015.
Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec navštívili krajany přesídlené z Ukrajiny, 1. dubna 2015.
Premiér Bohuslav Sobotka dnes společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem navštívili v Červené nad Vltavou české krajany, kteří byli do ČR přesídleni z Ukrajiny. Při setkání se premiér s ministrem zajímali o aktuální situaci rodin krajanů a možnosti, jak urychlit jejich plnou integraci do české společnosti.

„Jsem velmi rád, že vláda našla cestu, jak našim krajanům na Ukrajině v těžkých chvílích, spojených s ozbrojeným konfliktem, pomoci. Všichni občané, kterým vláda s přesídlením pomohla, mají kompletní asistenci českého státu a postupně se začleňují do běžného života,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda o možnosti přesídlení krajanů žijících v zahraničí rozhodla svým usnesením v prosinci 2014. Programem vláda reagovala na informace od krajanů z Ukrajiny, kteří v průběhu minulého roku začali, s ohledem na situaci v regionu projevovat zájem o přesídlení do vlasti svých předků.
Vláda se přihlásila k tomu, že krajanům, tedy cizincům s českým původem žijícím v zahraničí, nabídne pomocnou ruku, ať žijí kdekoliv. V lednu 2015 proto ministři vyčlenili na přesídlení krajanů 66 milionů korun.

V rámci programu přesídlení krajanů získalo zatím povolení k trvalému pobytu 135 občanů. Do České republiky jich v průběhu března přicestovalo 85, z nichž dva už hotel Vltava v Červené nad Vltavou opustili a našli si ubytování i zaměstnání. Osm dětí v současnosti navštěvuje základní školu v Milevsku.

Kromě dočasného ubytování stát krajanům ve spolupráci s Arcidiecézní charitou Praha pomáhá např. s hledáním práce i vlastního bydlení. Kromě toho absolvují krajané kurzy, které jim pomohou ke snadnější integraci do české společnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie