Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 3. 2018 11:10

Premiér Andrej Babiš hovořil se svým bulharským protějškem Borisovem o prodeji aktiv Skupiny ČEZ

Bulharský premiér Bojko Borisov se na mě obrátil, abychom si vyjasnili stanoviska k prodeji bulharských aktiv Skupiny ČEZ.

Zopakoval jsem mu, že vzhledem k pochybnostem, které se šířily o vítězi prodejního procesu – společnosti Inercom, jsem požadoval jejich rozptýlení. Představenstvem společnosti ČEZ jsem byl ujištěn, že v souvislosti s Inercomem i zdroji financování byla provedena všechna zákonem požadovaná opatření, přičemž nebyly shledány důvody, pro něž by transakce nemohla proběhnout. V podobném duchu byla představenstvem společnosti ČEZ opakovaně ujištěna i dozorčí rada.

Premiér Borisov vyjádřil své obavy o další osud významné části distribuční soustavy v Bulharsku a připustil, že informace, kterými disponuje, včetně těch, které se objevily v bulharských i českých médiích, prohloubily jeho pochybnosti o důvěryhodnosti nového nabyvatele.

Bulharský premiér se také velmi obecně zajímal o možnost, že by namísto Inercomu koupil distribuci od ČEZ bulharský stát. V této souvislosti jsem ho odkázal na management společnosti a zdůraznil, že smlouvy s Inercomem již byly uzavřeny.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X