Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 3. 2019 18:11

Premiér Andrej Babiš jednal s rumunskou premiérkou Vioricou Dancilaovou o brexitu, migraci a přípravách evropského rozpočtu

Premiér Babiš jednal s rumunskou předsedkyní vlády Dancilaovou o ekonomické spolupráci obou zemí, 15. března 2019.
Premiér Babiš jednal s rumunskou předsedkyní vlády Dancilaovou o ekonomické spolupráci obou zemí, 15. března 2019.
V pátek 15. března 2019 se předseda vlády Andrej Babiš setkal s předsedkyní vlády Rumunska Vioricou Dancilaovou v Kramářově vile. Společné jednání se i s ohledem na probíhající rumunské předsednictví Radě EU týkalo aktuálních evropských otázek včetně brexitu, přípravy evropského rozpočtu a migrace. Premiéři projednali také obchodní a investiční spolupráci.

Společné jednání obou premiérů bylo založeno na tradičním partnerství již od dob první republiky. „My jsme si loni připomněli sto let od vzniku první republiky. Tehdejší Rumunské království patřilo k blízkým spojencům Československa a těší mě, že i dnes je naším příkladným spojencem v NATO a blízkým partnerem v rámci EU. Máme skvělé vzájemné vztahy,“ uvedl na tiskové konferenci český premiér, který dále ujistil o přetrvávající podpoře České republiky vstupu Rumunska do schengenského prostoru.

Premiéři dále jednali o ekonomické spolupráci obou zemí. Rumunsko je největším obchodním partnerem České republiky v jihovýchodní Evropě. České firmy rovněž v Rumunsku investují, mimo jiné v oblasti výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Předseda vlády České republiky poděkoval za práci Rumunska při předsednictví Radě EU a zdůraznil, že nejde o lehkou roli s ohledem na nadcházející volby do Evropského parlamentu, zhoršení obchodních vztahů EU s USA a očekávaný odchod Velké Británie z EU.

Dále premiér Babiš poznamenal, že na zasedání Evropské rady příští týden očekává otevřenou diskusi o evropské ekonomice. Premiér bude usilovat o to, aby podpora vnějšího obchodu a dokončení vnitřního trhu byly klíčovými tématy i po květnových volbách do Evropského parlamentu. Rovněž podpořil úsilí rumunského předsednictví dosáhnout co největšího pokroku při vyjednávání víceletého finančního rámce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie