Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 9. 2019 18:26

Premiér Babiš a vicepremiér Havlíček podpořili v Turecku zájmy českých firem

Na zahájení Turecko-českého ekonomického fóra v Istanbulu přednesl projev i premiér Andrej Babiš, 4. září 2019.
Na zahájení Turecko-českého ekonomického fóra v Istanbulu přednesl projev i premiér Andrej Babiš, 4. září 2019.
Druhý pracovní den oficiální návštěvy Turecka strávila česká delegace vedená premiérem Andrejem Babišem v Istanbulu. Na programu byla především ekonomická témata, premiér Babiš i vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček při jednáních s tureckou stranou podpořili zájmy českých firem na tureckém trhu. Členy vlády v Turecku doprovází početná podnikatelská delegace.

Představitelé české vlády a zástupci tuzemských firem jednali například se zástupci koncernu Anadol Group. Významná turecká firma, která v současnosti zaměstnává zhruba 90 000 lidí, spolupracuje například s kopřivnickou firmou Tatra. Český výrobce nákladních automobilů se chce ucházet o významnou zakázku na dodání 476 nákladních vozidel pro tureckou armádu. České firmy se chtějí angažovat i v tendrech na dodávky radarů a specifických informačních systémů pro různé typy bojových vozidel.

„O možné zakázce pro Tatru jsem hovořil i s tureckým prezidentem Erdoğanem. Jemu značka Tatra nic moc neříkala, mluvil o Kamazu, ale já jsem mu řekl: Ne, Tatra je nejlepší na světě!“ podotkl premiér Andrej Babiš. „Probírali jsme to i dnes s naší delegací při jednání s firmami a myslím, že všichni byli spokojeni, že z toho skutečně jsou konkrétní závěry, konkrétní plány,“ doplnil.

Premiér Babiš a vicepremiér Havlíček také společně s tureckým ministrem průmyslu a technologií Mustafou Varankem slavnostně zahájili Turecko-české ekonomické fórum a poté navštívili Technickou univerzitu Istanbul. Druhá největší turecká univerzita má třináct fakult a v současnosti ji studuje na 40 000 studentů. Česká delegace si prohlédla tamní Teknopark Istanbul, vědecký a technologický park a inovační hub, který podporuje začínající turecké podnikatele a zároveň je propojuje i s již zavedenými velkými firmami. „Turecká vláda mladé podnikatele významně podporuje a my samozřejmě máme zájem na spolupráci, sbíráme informace a navazujeme kontakty,“ konstatoval předseda vlády. V loňském roce v Teknoparku Istanbul fungovalo 620 startupů, které se zabývají například vývojem software pro chytré telefony a chytré hodinky a dalšími inovativními produkty.

Po projížďce na lodi přes Bosporskou úžinu se předseda vlády setkal i s guvernérem oblasti Istanbul Alim Yerlikayaem. Také v tomto případě se jednání týkalo především možností dalšího rozvoje česko-turecké spolupráce, především tedy o perspektivních českých projektech v Istanbulu.

Na závěr oficiální návštěvy Turecka navštívil premiér Babiš s delegací potravinářský veletrh CNR FOOD Istanbul 2019. Po jeho slavnostním zahájení si předseda vlády prohlédl expozice a také slavnostně otevřel český výstavní stánek. České potravináře na veletrhu zastupuje sedm firem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie