Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 8. 2020 14:27

Premiér Babiš jednal o spolupráci ve vědě a výzkumu se saským ministerským předsedou Kretschmerem

Premiér Andrej Babiš se saským předsedou vlády Michaelem Kretschmerem, 21. srpna 2020.
Premiér Andrej Babiš se saským předsedou vlády Michaelem Kretschmerem, 21. srpna 2020.
Premiér Andrej Babiš v pátek 21. srpna 2020 jednal s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko o spolupráci v oblasti vědy a výzkumu. Společně navštívili Krajskou vědeckou knihovnu, Technickou univerzitu v Liberci a národní kulturní památku Ještěd.

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš v Liberci jednal s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Michaelem Kretschmerem o podobě spolupráce v oblasti vědy a výzkumu mezi Českou republikou a Saskem. Jednali také o opatřeních proti šíření koronaviru, ekonomických dopadech pandemie i spolupráci v regionu v rámci záchranných služeb a dopravní infrastruktury. Úvodní jednání, kterého se účastnil také vicepremiér Karel Havlíček, se uskutečnilo v Krajské vědecké knihovně.

Jsem velice rád, že se znovu setkáváme a my se setkáváme relativně často. Myslím, že máme velice přátelské vztahy a dneska jsme znovu mluvili o spolupráci mezi Českou republikou a Saskem. Máme celou řadu společných zájmů a samozřejmě i tady tato knihovna je historicky důkazem velice dobré spolupráce. My jsme dnes mluvili o strašně moc tématech, o koronaviru, o tom, že i v Sasku od 1. září děti nebudou mít roušky ve školách, že i v Německu funguje semafor. Dále ekonomická spolupráce, situace v evropském automobilovém průmyslu, situace v EU, Bělorusko, probrali jsme samozřejmě náš velice důležitý projekt boje proti rakovině, tam jsme se i domluvili na spolupráci,“ popsal Andrej Babiš na tiskové konferenci témata jednání.

Na Technické univerzitě v Liberci si oba politici prohlédli pracoviště nanovláken. Zároveň se zúčastnili podpisu Memoranda mezi Fraunhofer Gesellschaft a Technickou univerzitou Liberec. Jeho cílem je lepší propojení základního výzkumu, aplikovaného výzkumu a průmyslu. Fraunhoferova společnost je jednou z nejdůležitějších vědeckých institucí v Německu, což umocňuje význam této spolupráce pro české výzkumné subjekty.

Ještě před pracovním jednáním předseda vlády Andrej Babiš v Liberci uctil památku obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Liberec byl před 52 lety po Praze druhým nejcitelněji postiženým městem. Zemřelo devět lidí a zraněných bylo 45. „Dnes je to 52 let, co nás obsadil Sovětský svaz. Kvůli tomu jsme ztratili 21 let svobody a demokracie. Teď máme svobodné volby, lidé mohou říkat, co chtějí, každý může žít, kde a jak chce. Nemůžu při tom s velkou nadějí nemyslet na Bělorusko,“ uvedl premiér.

Po skončení pracovního jednání se saským ministerským předsedou premiér Babiš navštívil Modelárnu Liaz, kde jednal s vedením společnosti a prohlédl si výrobu komponent pro automobilový, letecký, energetický či slévárenský průmysl.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie