Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 6. 2018 17:33

Premiér Babiš jednal s ministrem financí Dánska Jensenem o hospodářské spolupráci, digitalizaci a evropských otázkách

Premiér Babiš s dánským ministrem financí Jensenem na terase Hrzánského paláce, 12. června 2018.
Premiér Babiš s dánským ministrem financí Jensenem na terase Hrzánského paláce, 12. června 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš přijal v úterý 12. června 2018 ministra financí Dánského království Kristiana Jensena. Hlavními tématy jednání byly ekonomické otázky, digitalizace a elektronizace státní správy i aktuální evropská agenda.

Premiér Babiš a ministr Jensen diskutovali především o česko-dánských bilaterálních vztazích. Jednali zejména o ekonomických tématech včetně možností dalšího prohlubování česko-dánské spolupráce v hospodářské oblasti, kde se nabízí řada příležitostí např. v oblasti energetiky, obranného průmyslu, stavebnictví či zemědělství. Hovořili také o potenciálu pro vzájemnou výměnu zkušeností v oblasti digitalizace a elektronizace státní správy.

Předmětem diskuze byly rovněž otázky Evropské unie, a to zejména budoucnost Unie po brexitu, podoba připravovaného unijního rozpočtu, migrace a role České republiky a Dánska jako zemí vně eurozóny a bankovní unie.

Ministr Jensen přicestoval do Prahy jako hlavní řečník na předávání Cen za plnění Cílů udržitelného rozvoje, které se uskuteční 12. června 2018 v Černínském paláci. V oblasti podpory udržitelného rozvoje jsou jak Dánsko, tak i Česká republika jedněmi z nejpokročilejších zemí. Podle posledního hodnocení z hlediska pokroku při naplňování Cílů udržitelného rozvoje se Česká republika umístila na 5. místě hned za severskými státy včetně Dánska. ČR také aktuálně předsedá Hospodářské a sociální radě OSN (ECOSOC), která má ústřední koordinační roli při naplňování Cílů udržitelného rozvoje.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie