Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 3. 2018 17:11

Premiér Babiš jednal s předsedou Sněmovny reprezentantů USA Paulem Ryanem

Předseda vlády Andrej Babiš se setkal s předsedou Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Paulem Ryanem, 26. března 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš se setkal s předsedou Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Paulem Ryanem, 26. března 2018.
V pondělí 26. března 2018 se předseda vlády Andrej Babiš setkal s předsedou Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Paulem Ryanem. Během jednání ve Strakově akademii mluvili o oslavách 100 let vzniku samostatného Československa či o investicích do odvětví s vysokou přidanou hodnotou a o roli USA v mezinárodním obchodu.

Premiér Andrej Babiš ocenil dobrou úroveň česko-amerických vztahů, zejména zlepšení meziparlamentní spolupráce, jíž je návštěva Paula Ryana v ČR důkazem. Vyjádřil také naději, že oslavy 100. výročí vzniku Československa budou dobrým impulsem pro další prohloubení česko-americké spolupráce.

S předsedou Sněmovny reprezentantů Ryanem jednal premiér Babiš také o ekonomické, obchodní a vědecké spolupráci, zejména pak o možných komplikacích způsobených jednostranným uvalením cel na dovoz hliníku a oceli do USA. Na státy Evropské unie se do 1. května vztahuje dočasná výjimka.  

Česká republika bude nadále usilovat o americké investice do odvětví s vysokou přidanou hodnotou a prohlubování spolupráce v oblasti vědy, inovací a energetiky, ale také by chtěla posílit možnosti českých studentů zúčastnit se výměnných pobytů na amerických univerzitách.

Dalším z témat byla bezpečnostní a obranná spolupráce, během které premiér Babiš mluvil s předsedou Sněmovny reprezentantů Ryanem o významné účasti České republiky na zahraničních misích pod hlavičkou NATO.

Předseda americké Sněmovny reprezentantů přijel do České republiky na pozvání předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V úterý 27. března vystoupí na schůzi Poslanecké sněmovny a následně v Senátu na konferenci Role USA v evropské bezpečnostní architektuře – 100 let poté, kterou pořádá Asociace pro mezinárodní otázky ve spolupráci s Velvyslanectvím USA v ČR a Zastoupením Evropské komise v ČR pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha a ministra zahraničí Martina Stropnického. V Senátu bude také diskutovat se studenty.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie